Komandant NATO-a u Sarajevu: Naš savez je pomogao BiH u toku pandemije

Patria
Komandant NATO-a u Sarajevu: Naš savez je pomogao BiH u toku pandemije
Foto: Screenshot / William J. Edwards

NATO saveznici su preko NATO Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe pružili novčanu i materijalnu pomoć za borbu protiv širenja koronavirusa, zaštitu građana od infekcije, te osiguravaju resurse onima kojima su potrebni, saopćio je u videoporuci putem Facebook stranice Ambasade SAD-a u BiH, brigadni general William J. Edwards, komandant NATO Štaba u Sarajevu.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina početkom aprila zatražila pomoć NATO Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe u borbi protiv pandemije COVID-19 koja je pogodila region.

"Jedanaest NATO zemalja poslalo je pomoć zemljama Zapadnog Balkana u prvim sedmicama, iako su se i same borile sa pandemijom, što jasno pokazuje prednosti euroatlantskih integracija", pojasnio je Edwards.

Dodao je da je pomoć dostavljena cijelom nizu lokalnih institucija širom zemlje, uključujući Ministarstvo sigurnosti BiH, ministarstva unutrašnjih poslova i zdravstva FBiH i RS, Oružane snage BiH, Međunarodni aerodrom Sarajevo i organe civilne zaštite.

"Pandemija koronavirusa naglašava korisnost saradnje između NATO-a i zemalja Zapadnog Balkana. COVID-19 nam je pokazao da granice ne nude veliku zaštitu i da je neophodan veći nivo regionalne saradnje", kazao je Edwards.

Ponovio je da predanost NATO-a Bosni i Hercegovini i njenim građanima ostaje nepromijenjena.

"Naš zajednički napor da se uticaj pandemije umanji izuzetan je primjer kako zajedno možemo graditi bolju budućnost. Kao komandant NATO Štaba Sarajevo, ponosan sam što predstavljam Savez koji preko 70 godina pruža sigurnost i stabilnost, Savez koji nastavlja promovirati sigurnost i stabilnost, Savez koji se ujedinjen borbi protiv COVID-a 19", navodi se u Edwardsovoj poruci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije