Ambasada SAD-a o slučaju Gordane Tadić

F. V.
Ambasada SAD-a o slučaju Gordane Tadić
Arhiv / Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) oglasila se danas povodom medijskih napisa o korupcijskoj aferi koja se veže uz ime glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Sarajevsko Oslobođenje je objavilo danas da je Tadić "varala državu na naknadi za smještaj".

List ističe da je glavna državna tužiteljica "od države Bosne i Hercegovine tražila je naknadu za smještaj, tvrdeći da je podstanar u neuslovnom stanu od 25 kvadrata, koji se nalazi na istoj adresi gdje je njen sin kupio stan još 2013. godine".

Tim povodom upitali smo za komentar Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

"Ambasada SAD-a ne komentariše pojedinačne slučajeve. Sve zemlje trebaju nezavisne članove pravosuđa koji se pridržavaju najviših profesionalnih standarda", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Iz Ureda disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH su u međuvremenu potvrdili medijima da su "po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava, registrovali predmet".

S druge strane, Tužilaštvo BiH je saopćilo danas da nisu tačni navodi izneseni u pojedinim medijima i portalima, o navodnim nezakonitostima prilikom naplate potraživanja za troškove smještaja glavne tužiteljice Gordane Tadić.

"Izneseni navodi i konstrukcije, predstavljaju providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sustavnog kriminala i korupcije, koje je Tužiteljstvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme", istaknuto je. 

Kako je navedeno, glavna tužiteljica je najavila da će podnijeti "tužbu za klevetu protiv autora spornog članka, kao i medija koji su prenijeli navedeni sadržaj, ukoliko isti nakon objave demantija ne bude uklonjen".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije