Ambasada SAD u BiH odala počast sutkinji Ruth Bader Ginsburg

0
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH odala počast sutkinji Ruth Bader Ginsburg
FOTO: Facebook / Ruth Bader Ginsburg

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, oglasila se povodom smrti sutkinje Vrhovnog suda SAD Ruth Bader Ginsburg.

Njihovu pobjavu na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade SAD u BiH objavljujemo u cijelosti: 

"Danas Amerika žali zbog smrti sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg. Neumorna zagovornica pravde i jednakosti, zagovornica prava žena i osoba s invaliditetom, bila je i ostaće inspiracija generacijama Amerikanaca. Počivaj u miru Ruth", navodi se u objavi na Facebook stranici Ambasade SAD.

Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je u petak u 87. godini.

Ginsburg, velika borkinja za ravnopravnost, prava žena i ikona američkih liberala, preminula je od raka gušterače u svom domu u Washingtonu, okružena svojom porodicom.

Radio NPR prenosi kako je Ginsburg svojoj unuci nekoliko dana prije smrti izdiktirala priopćenje u kojem stoji da joj je "najveća želja" da je se ne zamijeni do imenovanja novog predsjednika, a na to je upozorio i čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer.

"Američki narod mora imati glasa u odabiru sljedećeg suca Vrhovnog suda. Zato to mjesto ne smije biti popunjeno do novog predsjednika", napisao je Schumer na svom Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije