Postavljen kamen temaljac bez dozvole za izgradnju hidroelektrana na rijeci Bistrici

2
Radiosarajevo.ba
Postavljen kamen temaljac bez dozvole za izgradnju hidroelektrana na rijeci Bistrici
Print Screen / Investitor je postavio informativnu tablu na Bistrici

Postavljanjem kamena temeljca najavljen je početak građevinskih radova na izgradnji hidroelektrana na rijeci Bistrica, opština Foča, investitora “Hidroelektrane Bistrica” d.o.o. Foča za koje ne postoje važeće ekološke i građevinske dozvole.

Investitor je postavio informativnu tablu, na kojoj se navodi da se radi o pripremnim radovima na izgradnji predmetnih hidroelektrana, a kao osnov za početak takvih radova navode se građevinske dozvole koje su prestale da važe još 2013. i 2014. godine.

Bez važećih dozvola i prijave početka pripremnih radova nadležnoj građevinskoj inspekciji, nikakvi radovi, uključujući pripremne ne mogu se provoditi ističu iz Centra za životnu sredinu.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

“Obzirom da je najavljene radove investitor svečano započeo, Centar za životnu sredinu zahtjeva provođenje hitnog vanrednog inspekcijskog nadzora od nadležnih inspektora nad vršenjem građevinskih radova. Investitor trenutno bespravno izvodi i planira izvoditi radove na osnovu nevažećih ekoloških i građevinskih dozvola, te zahtijevamo hitnu obustavu i zabranu radova do daljnjeg”, izjavila je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Inspekcijska kontrola je potrebna tim prije i što za navedena postrojenja nisu nikada obnovljene ekološke dozvole, koje u momentu početka izgradnje nesporno moraju biti izdate, adekvatne i važeće.

Nepostojanje važećih ekoloških dozvola koje prethode izdavanju građevinskih dozvola potvrđeno je i kod resornog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Isto ministarstvo je nosioca projekta tek nedavno obavezalo na izradu Studije uticaja na životnu sredinu za svaku od tri planirane hidroelektrane na Bistrici, a tek po odobravanju ovih studija izdaje se građevinska dozvola.

"Postavlja se pitanje da li je to mogući razlog nepojavljivanja resorne ministrice na jučerašnjoj ceremoniji, jer isto ministarstvo odobrava studiju uticaja, odnosno izdaje ekološku a potom i građevinsku dozvolu.

Dok navedene Studije tek treba da se izrade i budu predmetom javnih konsultacija sa širom javnosti, jasno je da nema nikakvog pravnog uporišta za izvođenje građevinskih radova bilo koje vrste.

Da je ovo predstava koja nema uporište u zakonskim aktima i propisima jasno je i svima koji iole poznaju zakonski okvir, a poznavaoci ustaljenih praksi u ministarstvima RS smatraju da se iza kulisa pripremaju “prečice” i za ovaj projekat", navodi se iz Centra za životnu sredinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije