Postavlja se plakat na Marijin Dvoru, policiju zanima samo protokol

Radiosarajevo.ba
Postavlja se plakat na Marijin Dvoru, policiju zanima samo protokol
Foto: Radiosarajevo.ba / Postavljanje plakata

Na Marijin Dvoru, kod Filozofskog fakulteta, postavlja se plakat kojim se građani, antifašisti, pozivaju da budu na Trgu BiH sutra u 12 sati, na mjestu gdje je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. objesila 55 antifašista.

Potresni plakat poziva da se oda pošta, kako je navedeno u pozivu Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) , "žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945."

Ovo je odgovor na misu za Bleiburg, koja će biti održana sutra u sarajevskoj Katedrali i vodit će je kardinal Vinko Puljić.

U javnosti su se pojavile informacije da su redatelj Dino Mustafić i potpredsjednik SABNOR-a Nijaz Skenderagić pozvani na saslušanje zbog mirnog mimohoda i postavljanja bilboarda.

No, iz MUP-a KS je to demantovano, dok je i Mustafić za Radiosarajevo.ba kazao da je u pitanju dezinformacija, te da policiju, koliko on zna, zanima samo protokol događaja za subotu.

Skenderagić je rekao da su na terenu i u poslu, a da ne zna ni za kakvo saslušanje.

Podsjetimo, iz SABNOR-a su zamolili građane da ovo komemorativno okupljanje od 12 do 13 sati i odavanje pošte žrtvama ustaškog terora bude dostojanstveno i uz poštovanje svih preporučenih mjera propisanih u cilju zaštite stanovništva u vremenu pandemije.

Građani su pozvani da dođu kao pojedinci, bez ikakvih parola, zastava, stranačkih i drugih obilježja.

Istaknuto je da neće biti nikakvih okupljanja pred katedralom i da će na bilbordu u blizini Katedrale pisati tek: "MI S OVIM NEMAMO NIŠTA", dok će se na LED displejima u zoni kod Katedrale biti ispisana imena 11.000 žrtava ustaškog terora u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije