Kako se 'peglao' Bleiburg: Od Goebbels i Pavelića do 'istaknutih' hrvatskih sinova

Radiosarajevo.ba
Kako se 'peglao' Bleiburg:  Od Goebbels i Pavelića do 'istaknutih' hrvatskih sinova
Foto: EPA-EFE / Bleiburg

Ako već nisu uspjeli Hrvati, čini se da su brigu oko uvođenja reda na komemoraciji u Bleiburgu preuzeli Austrijanci nametnuvši ove godine niz pravila ponašanja i ograničenja za posjetitelje koji će ove subote pohoditi Bleiburšku poljanu u austrijskog pokrajini Koruškoj.

Austrijancima je, naime, dozlogrdilo da se o njihovoj zemlji piše kao o domaćinu "najvećeg okupljanja neonacista u Europi", pa su tako krajem 2018. godine donijeli zakon o zabrani ustaških simbola, a u Bleiburgu zabranjene sve vojne uniforme, zastave HOS-a na kojima piše "Za dom spremni", te sva ostala obilježja i zastave, posebno znakovlja kukastih križeva ili slova "U". Posjetitelji ne bi trebali niti pomisliti na podizanje desnice, čak ni za mjerenje kukuruza, piše portal 100posto.

Bleiburg  - undefined

Foto: EPA-EFE: Bleiburg

Tako su Austrijanci odlučili stati na kraj onome čemu mi nismo, a to je pretvaranje komemoracije pobijenim vojnicima i civilima u ustaški dernek s revizionističkim nastojanjima, veličanje kvislinškog bastarda, odnosno Nezavisne Države Hrvatske i poglavnika Antu Pavelića, a sve zaliveno znatnim količinama alkohola. 

Kako se godinama 'peglao' Bleiburg

Jer upravo su se takve scene svakog svibnja mogle vidjeti na teritoriju Republike Austrije koja je, na koncu, i država rođenja diktatora Trećeg Reicha Adolfa Hitlera, te čije se društvo, unatoč činjenici da je bila pripojena, i dalje bori s pitanjem svoje uloge u razdoblju prije i tokom Drugog svjetskog rata.

Bleiburg  - undefined

Foto: EPA-EFE: Bleiburg

Konkretnije, Austrija i dalje pokušava izaći na kraj s dilemom je li, s obzirom da je Hitlera u Beču 1938. godine 250 hiljada ljudi dočekalo klicanjem, ona bila žrtva ili jedan od krivaca. 

A činjenica jest da ustaške crtice s Bleiburga nikako ne pomažu u rješavanju tog pitanja, odnosno u jasnom distanciranju Austrije od njezine nacističke prošlosti. 

Stoga smo u fotografskoj arhivi iskopali fotografije s bleiburške komemoracije i vidjeli kako je to izgledalo u razdoblju od 2004. godine do danas. Razlike su i više nego očite, piše 100posto. 

2004. godine ustaške aktivnosti su za cijelu porodicu

Na jednoj od fotografija pozira mlada porodica - otac, majka i troje male dječice. Svi su odjeveni u crne odore, s kapicama na kojima je istaknuto slovo "U". Možda i nije primjereno povući ovakvu paralelu, no ovaj prizor podsjeća na predanu nacističku obitelj ministra propagande Trećeg Reicha Josepha Goebbelsa.

Ovo je, iskreno rečeno, duboko potresan prizor jer su u čitavu priču upletena vrlo malena djeca koja, u ovoj dobi, zasigurno nemaju pojma gdje se nalaze i zašto su tako maskirana. Njihova je radost provođenje vremena s roditeljima koji su ih, eto, odlučili pretvoriti u maskote ustaške mladeži.

Živopisnih likova s raznim ordenima tada je bilo na pretek, a u koloni je, s hodajućim mnoštvom, istaknut marširao i portret poglavnika Ante Pavelića.

2005. godina i mjerenje kukuruza

Tih je godina dizanje desnice u znak nacističkog pozdrava bilo vrlo aktualno. No, dok je isticanje fašističkih obilježja kod starijih generacija izraz njihove vlastite volje, kada desnicu u zrak dižu klinci, to samo može biti odraz kakvog adolescentskog bunta ili neinformiranosti, koja se u ovakvoj atmosferi dodatno potiče.

No, da Austrijanci mjerenje kukuruza neće tolerirati, na teži je način prošle godine naučio dugopoljski HDZ-ovac Anđelko Bosančić koji je osuđen na 15 mjeseci zatvora tri godine uvjetno, od čega je odležao mjesec i pol zbog podignute desnice koju su redari u Austriji protumačili kao ustaški, odnosno nacistički pozdrav.

Bosančić je svoju nepromišljenu odluku jako požalio. Kako je rekao za Slobodnu Dalmaciju, ponijela ga je Žankova pjesma "Od stoljeća sedmog", ustao je i krenuo pozivati druge da mu se pridruže, da se dignu. I eto ti policajaca.

"Da se mogu vratiti godinu dana unazad, biti u isto vrijeme i na istom mjestu, takvo što nikada ne bi napravio. Ali šta je, tu je. Moja greška, moj grijeh", rekao je Bosančić, koji se na Bleiburg ove godine ne vraća. 

Ostatak teksta i autentične fotografije, koje ne možemo objaviti zbog autorskih prava,  možete pogledati na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije