Posmrtni ostaci djeteta uočeni tokom ekshumacije: Porodica ubijena i zakopana u štali?

6
J. Ć.
Posmrtni ostaci djeteta uočeni tokom ekshumacije: Porodica ubijena i zakopana u štali?
Arhiv / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice jučer je završena ekshumacija koja je započela 22. oktobra ove godine kada su u štali u ovom mjestu pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata za koje se pretpostavlja da su osobe bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području nestale u ljeto 1992. godine.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazala glasnogovornica Instituta za nestale Bosne i Hercegovine (INO BiH) Emza Fazlić, među posmrtnim ostacima koji su ekshumirani, uočeni su i posmrtni ostaci djeteta.

"Pretpostavlja se da se radi o nestaloj djevojčici sa ovog područja koja je u momentu smrti imala svega pet godina", dodala je Fazlić.

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Kako je navela, tokom jučerašnje ekshumacije pronađeni su fragmenti lobanje, jedna dječija naušnica, nekoliko čahura, aparat za brijanje i čakija.

Na istom lokalitetu se traga za još četiri žrtve - članovima iste porodice.

Iz Instituta pretpostavljaju da ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju upravo njima.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK identifikacije.

Iz Institua naglašavaju da su jučerašnje aktivnosti provedeni u saradnji sa SIPA-om, te da su ekshumaciji prisustvovali i predstavnici Tužilaštva BiH, lokalne policije, antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), kao i istražitelji INO-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije