Bivša primadona Sarajevske opere poslala otvoreno pismo Escobaru

12
Radiosarajevo.ba
Bivša primadona Sarajevske opere poslala otvoreno pismo Escobaru
Foto: Kolaž / Bivša primadona Sarajevske opere poslala otvoreno pismo Escobaru

Bivša primadona Sarajevske opere Margit Tomik-Levy poslala je otvoreno pismo zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrielu Escobaru.

Na početku pisma, kojeg je objavila preko Facebook profila, kazala je da je zaprepaštena onim što Escobar govori.

"Gospodine Eskobar, gledala sam neke Vaše razgovore na TV i u najmanju ruku sam zaprepaštena onim što Vi govorite. Ne da ponavljate ono što su desetine Vaših predhodnika govorile u proteklih 25 godina, nego naturate potpuno neprihvatljive stavove za normalne građane BiH. Vi ste se svrstali uz nacionaliste. Vi radite za njih, ne za građane BiH. Vaš jedini plan je da razgraničite tri naroda u BiH i napravite državu u kojoj ce vladati aparthejd. Pravite državu u kojoj će Srbi živeti u srpskom entitetu, Hrvati u hrvatskom, Bošnjaci u onom što preostane od BiH a nad nama 'ostalim' i onim koji ne žele da se nacionalno razvrstavaju, najverovatnije planirate etničko čišćenje. Raselićete nas po svetu da ne kvarimo idilu", piše Tomik-Levy.

Oglasio se sud u Bijeljini o presudi pedofilu koji je pobjegao: Ne žele odgovoriti na jedno pitanje

Oglasio se sud u Bijeljini o presudi pedofilu koji je pobjegao: Ne žele odgovoriti na jedno pitanje

U nastavku pisma iznosi stav da je Escobar pristrasan diplomata.

"U diplomatskoj karijeri Vi ste radili i u Beogradu, Banja Luci i Podgorici. U svakoj Vašoj formulaciji se to oseti. Vi kao dobar primer u regionu uzimate Srbiju i Hrvatsku. Bravo. Vama su uzor fašisticki režimi. I potpuno neinformisan političar vidi da je mešanje tih država u unutrašnje stvari BiH glavni uzrok 30-to godišnje agonije naše države. Ni Vi niti bilo koji Vaš prethodnik nije jasno i glasno demantovao tvrdnje Hrvatske i Srbije da su oni garant mira u BiH. To je podlo sa strane USA administracije. ONI SU POTPISNICI MIROVNOG SPORAZUMA, nisu garanti mira. Ni Vi niti bilo ko od Vaših prethodnika nikad nije jasno stavio do znanja nacionalistima da u mirovnom sporazumu nema KONSTITUTIVNIH NARODA. Naprotiv, Vi nastavljate da udovoljavate zahtavima plemenskih vođa koje ni jedan narod nije imenovao za svog predstavnika...

Znate li da niko od tih sa kojima pregovarate nije dobio više od 10% glasova ukupnog biračkog tela na prethodnim izborima? Znate li da razgovarate sa političarima koji u kontinuitetu desetak godina blokiraju državu? Znate li da Čović preti da ta blokada nije ništa u odnosu kakva će biti ako on ne bude doživotno biran za Predsednika? Znate li da razgovarate sa osobama koje su stekle ogromno bogaststvo i faraonske povlastice, baveći se politikom u ovoj maloj siromašnoj zemlji? U vašoj državi sa takvima pregovara samo upravnik zatvora", piše bivša primadona Sarajevske opere.

U nastavku pisma poručuje Escobaru da nema potrebe da se hvali Dejtonskim sporazumom jer je "to najgori mirovni sporazum u historiji".

"Kažete da je u Dejtonu prekinut rat u BiH. Tačno. Ali zašto? Zbog trajnog mira? Ni govora. Dejton je spasio srpsku vojsku i paravojne jedinice iz Srbije od potpunog vojničkog poraza a Srbiju od mogućnosti da se rat preseli na njenu teritoriju. U Dejtonu je navučena ludačka košulja BiH. Stvorena je birokratska država koja ne može funkcionisati. Data su krila nacionalistima da se ideološki transformišu u fašiste. Stvorili ste državu u kojoj polovina zaposlenih radi u administraciji... Stvorili ste monstrum državu kakva nigde na svetu ne postoji", poručuje Tomik-Levy.

Kaže da normalni građani ne traže mnogo od Escobara i Amerike, već samo "normalnu državu" koja će imati "normalan ustav", kao u "normalnim europskim državama kao što su Finska, Danska, Italija..."

"Verujem da bi predsednik Bajden dao punu podršku toj ideji, samo kad bi znao istinu o situaciji u BiH. A, nikada neće znati jer mu istinu servirate Vi, Palmer (do srži pristrasni srbijanski zet) i Vaši prethodnici. Gajili smo nadu da ćete vi doneti neki preokret, pretili ste sankcijama RS, Dodiku, Čoviću i Izetbegoviće. Davali lažnu nadu, uzaludnu nadu... Na pitanje novinara TV N1 odgovorili ste da su prijašnje sankcije Dodiku donele rezultat. Zaprepastila sam se. Obraz diplomate može sve dopustiti ali to što ste rekli je previše i za diplomatu. Ni rođeno dete Vam ne bi poverovao u to. Dodik nikad nije bio luđi, bezobrazniji i veći neprijatelj civiliziranom ponašanju nego za vreme tih, kobajagi, sankcija.

Znate se vas dvojica dobro iz Banja Luke dok ste radili u Misiji. Navešcu jedan citat iz Vaše biografije - 'Gospodin Escobar je prije deset godina bio u američkoj misiji u Republici Srpskoj i bio je vrlo aktivan oko izbora Milorada Dodika za predsjednika (Republike Srpske)' Divno, bravo... Nimalo se ne bih iznenadila da ste vi 'otvorili' vrata predsednici RS u Beloj kući. Vi niste prijatelj BiH, vi ste prijatelj RS i Milorada Dodika, najvećeg neprijatelja BiH, kriminalca, sileđije, besprizorne osobe koja ne preza ni od čega, čoveka koji svetskim diplomatama poklanja ukradene ikone.

Vi niste došli da sankcionišete njih. Vi ste došli da sankcionišete mene i ostale normalne građane BiH koje ste već doveli u stanje izgubljenosti i beznađa", zaključila je Margit Tomik-Levy.

** Margit Tomik-Levy je rođena u Bačkoj Topoli, a cijelu karijeru je djelovala u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Izraelu.

Najznačajnija nagrada u bivšoj Jugoslaviji bila je njena pobjeda na takmičenju u Zagrebu i proglašenje za najboljeg takmičara u svim kategorijama.

Od međunarodnih je svakako nagrada na takmičenju u milanskoj La Scali gdje je žirijem predsjedavao Mario del Monako i specijalna nagrada u Amsterdamu.

Nastupala je na svim jugoslavenskim pozornicama, a zabilježila je brojna gostovanja u inostranstvu na najprestižnijim operskim scenama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije