Zastupnici danas o ukidanju prednosti vozila političara nad Hitnom u saobraćaju

Radiosarajevo.ba
Zastupnici danas o ukidanju prednosti vozila političara nad Hitnom u saobraćaju
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas bi na sjednici trebali razmatrati i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju postizanja saglasnosti o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da vozila pod pratnjom, prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionere različitih nivoa vlasti u BiH, imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila.

Predlagača ovih izmjena je poslanik SBB-a Damir Arnaut koji je još u februaru predložio da se ukinu privilegije da vozila pod pratnjom imaju prednost nad vozilima hitne pomoći i drugih hitnih službi. 

Unutar Kolegija Doma zbog nepostojanja entitetske većine o ovome nije bilo saglasnosti. Drugim, riječima, još nema saglasnosti u Parlamentu da vozila političara u saobraćaju ne mogu imati  prvenstvo prolaza u odnosu na hitnu službu.

Na sjednici će se, također, naći i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije