Posjetili smo Neum, dan nakon prvog slučaja COVID-19 u ovom gradu

A. Sokolović
Posjetili smo Neum, dan nakon prvog slučaja COVID-19 u ovom gradu
Foto: Radiosarajevo.ba / Neum

Život u Neumu se nastavlja dalje, nakon što je jučer zabilježen prvi slučaj oboljenja od novog soja koronavirusa u ovom gradu.

Podsjetimo, u Neumu, koji je posljednjih sedmica prepun turista iz Bosne i Hercegovine i Srbije, potvrđen je prvi slučaj virusa COVID-19, saopćio je jučer Krizni štab ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Neum je sedmicama prepun turista, a ono što je zabrinjavajuće jeste da se malo ko u ovom gradu na moru do jučer pridržavao mjera, poput nošenja zaštitnih maski i propisane fizičke distance.

U to se uvjerila i naša novinarska ekipa, koja je jutros stigla u ovaj jedini bh. grad na moru.

Patrola portala Radiosarajevo.ba obišla je elitne plaže u Neumu i uvjerili se da se život u ovom gradu nastavio dalje, ali je prisutan oprez kod turista.

Primijetili smo da se nakon jučerašnje informacije o prvom slučaju oboljenja od COVID-19 u restoranima više nose zaštitne maske, u odnosu na prethodne dane, kada su slike iz Neuma obišle cijelu BiH i regionu

To su nam potvrdili i sami turisti s kojima smo razgovarali.

"U Neumu smo od sredine prošle sedmice. Odsjeli smo u jednom hotelu, gdje konobari uredno nose zaštitne maske i drže distancu tokom doručka i večere. Poštuju se mjere Kriznog štaba FBiH, u kojima se navode da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 50 ljudi i zaista je tako. Identična situacija je i na plaži, gdje se drži socijalna distanca i svako ima dovoljno prostora.

Na gradsku plažu nismo išli, gdje je primjetna velika gužva, zbog toga smo i izabrali hotelski smještaj, da bismo imali mir i mogli uživati", kazala nam je je porodica iz Tuzle s kojom smo razgovarali, koji su dodali da turisti nose u restoranima mnogo češće maske nego prije informacije da je Neum jedna od rijetkih 'korona-free" zona u Bosni i Hercegovini.

Obišli smo gradsku plažu i uvjerili se da se život u ovom gradu nastavlja dalje, te da se u restoranima nose uredno zaštitne maske.

To su nam potvrdili i sami građani Neuma s kojima smo razgovarali. Oni se nadaju da se u vijestima o Neumu narednih dana neće pisati kao o gradu u kojem svakodnevno raste broj zaraženih.

Zanimljivo, povećan je broj noćenja, posebno gostiju iz Srbije, koji u BiH i još 17 država na svijetu (Albanija, Bjelorusija, Egipat, Kongo, Maldivi...), mogu dolaziti bez obaveznog PCR testa i karantina.

Tako smo na brojnim mjestima za parking primijetili vozila sa registarskim oznakama iz Beograda, Loznice, Niša, Pančeva...

Ono o čemu se malo govori je da turisti trebaju biti oprezni po povratku ljetovanja, jer je prošle sedmice u Bosansko-podrinjskom Kantonu zabilježen slučaj da je zaražena osoba koja ima 15 godina i koja je bila na odmoru u Neumu sa članovima porodice. Po povratku iz Neuma javila se u COVID ambulantu u Goraždu, s obzirom na to da su se razvili simptomi koronavirusa.

Obišli smo i brojne kafiće uz plažu gdje se cijena kafe kreće od 2 do 2.5 marke, pivo je od četiri do pet maraka, a sendvič od tunjevine se može pojesti za pet maraka.

Iznajmljivanje ležaljke je šest maraka, koliko košta i suncobran. Vožnja brodicom je 10 KM za odrasle, a 5 KM za djecu do 12 godina. Slična je i cijena za vožnju turističkom podmornicom, koja je velika atrakcija.

Noćenje se kreće od 20 do 40 KM u privatnom smještaju za krevet, dok je dvokrevetna soba u hotelu oko 80 KM po odrasloj osobi, dok djeca imaju popust od 30 do 50 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije