Posjeta načelnika Oružanih snaga Republike Francuske Oružanim snagama BiH

0
Radiosarajevo.ba
Posjeta načelnika Oružanih snaga Republike Francuske Oružanim snagama BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Posjeta nacelnika Oruzanih snaga Republike Francuske Oruzanim snagama BiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, uz najviše vojne počasti, u četvrtak 10. juna 2021. godine u Domu OS BiH, primio je u posjetu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske generala Francois Lecointrea.

U pratnji generala Lecointrea bili su komandant operacije „Althea“ generalpukovnik Brice Houdet, diplomatski savjetnik Emmanuel Mignot te brigadir Laurent Vondershcer, vojni ataše Republike Francuske u nerezidentnom statusu u BiH, koji ima sjedište u Beogradu.

Tokom sastanka razgovarano je o dosadašnjoj saradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, koja je ocijenjena dobrom i konstruktivnom, kao i mogućnostima za njeno poboljšanje i unapređenje u budućnosti.

Kako je zajednički konstatovano, pandemija COVID-19 je uticala na realizaciju pojedinih ranije planiranih bilateralnih vojnih aktivnosti, ali su traženi najpovoljniji načini da se moguće aktivnosti realizuju u skladu sa situacijom.

General Mašović se zahvalio na podršci koju Francuska, kao članica NATO-a i EU, pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, te naglasio značajan doprinos francuskog vojnog kontigenta koji je angažovan u sastavu snaga EUFOR-ove operacije Althea u BiH. On je pohvalio doprinos EUFOR-a izražavajući punu podršku nastavku njegovih aktivnosti.

Razgovarano je o i sigurnosnim izazovima u području koji su pokriveni EU i NATO vođenim misijama. Načelnik Generalštaba OS Republike Francuske je pohvalio pozitivne rezultate koje su OS BiH ostvarile u različitim misijama širom svijeta.

U tom kontekstu istaknute su potrebe da OS BiH nastave svoj doprinos u NATO vođenim misijama u budućnosti, kao i EU misiji u Centralnoj Afričkoj Republici i drugim dijelovima svijeta. General Lecointre je istakao da su Oružane snage Francuske spremne pružiti punu podršku OS BiH u njenom daljem razvoju i misijama.

General Francois Lecointre se zahvalio generalu Mašoviću na prijemu i dosadašnjoj saradnji, te istakao značaj postignutih rezultata u procesu reforme odbrane i ostvareni napredak u izgradnji i jačanju OS BiH na putu Bosne i Hercegovine ka NATO i EU.

Susretu su prisustvovali i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević i šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije