Poruka međunarodne zajednice u BiH: 'Dato vam je obećanje, naredne sedmice će biti ključne'

2
Radiosarajevo.ba
Poruka međunarodne zajednice u BiH: 'Dato vam je obećanje, naredne sedmice će biti ključne'
Foto: EPA - EFE / Brisel (Ilustracija)

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, ambasadorica Kraljevina Španije u BiH Maríja Terese Lizaranzu Perinat i otpravnik poslova Ambasade Belgije u BiH Benjamin Sturtewagen objavili su zajedničku kolumnu.

Zajedničku kolumnu prenosimo u cijelosti:

"Bosna i Hercegovina, s bogatstvom rimskih mozaika, sefardske historije i austrougarske arhitekture, predstavlja neosporni dio evropske kulturne baštine.

Duraković o incidentu u Potočarima: Muškarac sa beogradskim tablicama prijetio 'Pobiću vas sve'

Duraković o incidentu u Potočarima: Muškarac sa beogradskim tablicama prijetio 'Pobiću vas sve'

Nedavna preporuka Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom označava značajan trenutak. Sve 27 zemalja članica EU jasno podržava ulazak Bosne i Hercegovine u EU, što je ključno za europski mirovni projekat.

Različiti stavovi zemalja članica i unutar same Bosne i Hercegovine predstavljaju taktičke nesuglasice, ali nema promjena u standardima koje BiH mora ispuniti. Geopolitičke promjene su potaknule EU na fleksibilnost, ali ostaje obaveza domaćih reformi prije otvaranja pristupnih pregovora.

Ključne reforme poput usvajanja zakona o sukobu interesa i sudova u skladu s europskim standardima podržale bi borbu protiv korupcije i poboljšale poslovnu klimu.

Važno je naglasiti da EU ulaže značajna sredstva i napor u podršku Bosni i Hercegovini, a naredne sedmice su ključne za dokazivanje spremnosti zemlje za pristupne pregovore. Ovo je izazovno vrijeme, ali i prilika za ostvarivanje napretka prema europskoj integraciji.

U nešto više od dvije godine, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen tri puta je posjetila Bosnu i Hercegovinu. Na posljednjem Europskom vijeću odobren je Plan rasta za Zapadni Balkan kojim su za region dodijeljene nove dvije milijarde eura grantova i četiri milijarde eura kredita i to pored već postojećeg Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za Zapadni Balkan koji je omogućio bespovratna sredstva od devet milijardi eura i potakao 20 milijardi eura drugih investicija.

Zapadni Balkan još uvijek kuca na vrata Europe: Kakva je sudbina Bosne i Hercegovine?

Zapadni Balkan još uvijek kuca na vrata Europe: Kakva je sudbina Bosne i Hercegovine?

Europska komisija je samo prošlog četvrtka, u okviru EIP-a, najavila dvije nove vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini vrijedne 63,6 miliona eura, na Vlašiću i u Poklečanima. Sredstva iz Paketa energetske podrške vrijednog 70 miliona eura pomoći za ugrožene porodice u BiH već je stigao u domaćinstva u bh. entitet RS, dok će u Federaciji BiH novac biti isplaćen u narednim sedmicama.

Oni koji tvrde da EU nije zainteresirana da Bosna i Hercegovina bude članica, trebali bi još jednom pogledati novac, energiju i vrijeme koje EU ulaže u podršku ovoj zemlji na njenom putu da postane članica EU. Ali ne možemo mi željeti više od domaćih političkih lidera da Bosna i Hercegovina postane članica EU, saopštila Delegacije Europske unije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije