Poruka iz Sarajeva: Crni povez preko očiju pape Ivana Pavla II

Radiosarajevo.ba
Poruka iz Sarajeva: Crni povez preko očiju pape Ivana Pavla II
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Crni povez preko očiju pape Ivana Pavla II

Ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu, nepoznata osoba stavila je povez preko očiju na spomeniku papi Ivanu Pavli II.

Ni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ne znaju ko je stavio povez preko očiju papi Ivanu, ali su najavili da će ispitati incident. 

"Naša ekipa je izašla na mjesto događa i trenutno se radi na pronalasku i identifikaciji osoba koje su to napravile", kazali su iz MUP-a KS za Radiosarajevo.ba.

Ovaj akt imao veze najavljenim događajem održavanja mise za Bleiburg u glavnom gradu BiH.

Inače, crni povez na očima može se interpretirati kao simbol institucionalnog sljepila, dobrovoljnog ili ne, te kao građanska intervencija da bi oči duboko poštovanog pape bile zaštićene od mise koja relativizira prošlost.

Crni povez preko očiju pape Ivana Pavla II - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Crni povez preko očiju pape Ivana Pavla II

Podsjetimo, zbog pandemije koronavirusa zabranjena su okupljanja širom evropskog kontinenta. Upravo zbog toga nije bilo moguće održavanje 75. komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji.

Misa za Bleiburg bit će održana i u Sarajevu, antifašisti u šoku: "To je sramota!"

Zbog pandemije koronavirusa zabranjena su okupljanja širom evropskog kontinenta. Upravo zbog toga nije bilo moguće održavanje 75. komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji. Umjesto toga, komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i, kako ga još zovu, Hrvatskog križnog puta održat će se 16. maja na tri mjesta - u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Umjesto toga, komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i, kako ga još zovu, Hrvatskog križnog puta održat će se 16. maja na tri mjesta – u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Više organizacija i stranka najavilo je proteste za 16. maj ukoliko se misa u katedrali Srca Isusova, ipak, održi. "Sve javno organizovane bleiburške mise bile su u službi rehabilitacije fašizma i sam pomen održavanja jednog takvog događaja u glavnom gradu BiH uvreda je kako za sve građane Sarajeva, tako i za većinu stanovnika BiH", najavili su danas iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije