Portparol SNSD-a o optužbama SDA: Njihovi stavovi ne važe dalje od sarajevske kotline

Radiosarajevo.ba
Portparol SNSD-a o optužbama SDA: Njihovi stavovi ne važe dalje od sarajevske kotline
Foto: SNSD / Radovan Kovačević
Nešto više od sat vremena nakon što je Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) usvojio 19 zaključaka stigao je odgovor iz Banja Luke.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da su optužbe koje je Glavni odbor SDA uputio Republici Srpskoj "apsolutno neosnovane, nedopustive i pokazuju da oni ne poštuju i ne tolerišu bilo šta što nije po uzusu njihove politike sarajevske kotline".

"Evidentno je da oni u sarajevskoj kotlini nikako ne mogu da uvide da njihove stavove i to što govore, ne poštuje, ne uvažava i ne primjenjuje niko čim se izađe iz te sarajevske kotline - bilo da krenete prema Istočnom Sarajevu ili Mostaru, nebitno je", rekao je Kovačević za Srnu.

Glavni odbor SDA: Nikad nismo bježali, opet ćemo braniti interese BiH

"Iz svega onoga što su oni rekli jasno je da se mi ne slažemo, ama baš oko ničega. Kako je moguće da oni toliko govore o tome da žele da žive sa Srbima i Hrvatima u jednoj državi, a da se ne slažu ni sa čim što Srbi i Hrvati misle, i da ne poštuju ništa što oni misle i govore da im je bitno", poručio je portparil SNSD-a.

Na optužbe o diskriminaciji Bošnjaka u RS-u, Kovačević je rekao da bi "Srbi bili izuzetno srećni kada bi bili diskriminirani na taj način u Federaciji BiH", i kada bi u svakom izbornom ciklusu mogli da izaberu svog potpredsjednika, a srpske stranke da izaberu dovoljno poslanika da mogu da formiraju minimalno poslanički klub u Parlamentu FBiH.

"To je nemoguće i položaj srpskog naroda u FBiH je takav da Srbi tamo danas nisu, nažalost, u mogućnosti čak ni da pređu izborni cenzus i da izaberu jednog poslanika u Parlamentu FBiH, a da oni redovno za potpredsjednika FBiH biraju nekoga iz bošnjačkih političkih stranaka", rekao je Kovačević.

Na zamjerke Glavnog odbora SDA u vezi sa formiranjem komisije za Srebrenicu, Kovačević je rekao da je raniju komisiju, takođe, osnovala Republika Srpska, odnosno njene institucije i da je na osnovu toga bilo "potpuno legitimno da povuče njen izvještaj i sada formira novu međunarodnu komisiju".

"Vjerujem da mnogo više vjeruju ljudima koji dolaze iz Izraela, Njemačke i Francuske nego ljudima iz RS-a koji su bili u prethodnoj komisiji, tako da možemo očekivati i da će oni prihvatiti same rezultati rada ove komisije", rekao je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije