Porodica Jakoba Fincija uputila pismo Općoj bolnici u Sarajevu

7
Radiosarajevo.ba
Porodica Jakoba Fincija uputila pismo Općoj bolnici u Sarajevu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Pismo zahvalnosti porodice Finci

Porodica Jakoba Fincija uputila je danas pismo zahvalnosti Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš " u Sarajevu.

Pismo zahvalnosti je poslao sin Jakoba Fincija, koji je ovom prilikom iznio svoje utiske o tretmanu koji je imao njegov otac koji se liječio na COVID odjeljenju u Općoj bolnici.

„U ime porodice Finci želim da vam se zahvalim na izvanrednoj medicinskoj stručnosti i ljudskosti koju svakodnevno iskazujete u tretmanu svih COVID pacijenta pod vašom brigom. Moj otac, Jakob Finci, je preležao koronavirus i imao dug boravak u vašoj bolnici kroz koji smo moja porodica i ja lično iskusili profesionalizam svih zaposlenih u mnogim odjelima vaše bolnice. Nažalost, nismo zapamtili sva imena divnih doktora, doktorica, sestara i tehničara koje smo ja i moja familija kontaktirali u raznim odjelima kroz tatin boravak. Ali smo zapamtili da su uvijek profesionalno komunicirali i informirali nas o stanju pacijenta“, početni su redovi pisma porodice Finci.

Sin Jakoba Fincija nastavio je svoje pismo riječima zahvale medicinskom timu za, kako kaže, mnogobrojne primjere ljudskosti i medicinarske profesionalnosti.

„Prvenstveno se zahvaljujemo prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću za uspješnu organizaciju i rad bolnice u ovim teškim okolnostima i Dr. Ednanu Drljeviću za organizaciju infektologije/COVID odjela. Vaš konzilijarni pristup je, vjerujem, omogućio da svaki pacijent dobije potrebnu pažnju i da se brzo modifikuju terapije. Također, dr. Lejla Aganović-Sagdati, osim profesionalne medicinske intervencije koja je vjerovatno spasila život mog oca, jedna od nekoliko kritičnih odluka koje su vaš medicinski konzilij i vaši doktori donosili tokom Jakobovog boravka u bolnici je školski primjer profesionalnog pristupa pacijentu i zabrinutim članovima porodice. Pravilno odmjerena kombinacija empatije, stručnosti i samopouzdanja uvijek protkana dozom realnosti su svojstva koja krase njen rad i koja su nam uvijek davali i realnu sliku i nadu u oporavak“, stoji između ostalog u pismu.

Također se navodi da je još jedan od stručnjaka Opće bolnice prof. dr. Halima Resić.

„Uvjeren sam, da je svojom stručnošću spasila moga oca sigurne dijalize ili čak i goreg ishoda. Vama je već vjerovatno poznata njena stručnost u oblasti nefrologije koju smo mi spoznali kroz ovu nemilu epizodu. Ja bi također istakao njenu mogućnost i da sagleda i stručno, ali za porodicu razumljivo, komunicira cjelokupno fizičko i psihičko stanje pacijenta kroz prizmu akutnih i hroničnih procesa. Njeno medicinsko iskustvo izviralo je iz svake interakcije koju smo imali. Ponekad su nalazi i vijesti bile zastrašujuće, ali i tada su saopštavane s velikom dozom razumijevanja za emotivno stanje porodice. A ponekad, kad nije bilo novosti, bila je i samo topla riječ ili poneko podijeljeno lično iskustvo. To je bilo dovoljno da nam da nade i snage kroz 35 dana očevog boravka u bolnici“, ističe se u pismu.

Dalje se navodi...

„Tu su naravno i mnogbrojni članovi vašeg tima s odjela na kojima je moj otac boravio kraće, a koji su uvijek bili ljubazni i susretljivi i ulivali mi pouzdanje da mi je otac u stručnim rukama. Neki od imena koja sam zapamtio, molim sve vaše kolege s kojima sam komunicirao, a koje nisam ovdje spomenuo da mi oproste, su doktori, Džambasović, Čustović, Đozić, Ismić, Gujić, Oruč, Bešlagić“, stoji u pismu.

S obzirom da, kako kaže, živi u Americi, sin Jakoba Fincija kroz svoja poznanstva je imao mogućnost da se savjetuje s ljekarima koji su liječili veliki broj COVID pacijenata.

„Svaki korak u vašoj terapiji, COVID proceduri i renalnoj terapiji je potvrđen kod doktora iz Londona, New Yorka, Los Angelesa, gdje su kao što znate stotine hiljada pacijenata tretirani od ove opake bolesti. Svaka vam čast što u ovakvim uslovima idete u korak sa svjetskim trendovima. Jedina razlika između vaše svjetske usluge je nekoliko lijekova koje naša država nažalost nije u stanju da obezbijedi i koje niste imali i bosanski duh koji se uvijek pokaže u najtežim situacijama“, završne su riječi u pismu porodice Finci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije