Porodica Alise Mutap: "Memići pomažu ljudima koji su doveli do Dženanove smrti"

3
Radiosarajevo.ba
Porodica Alise Mutap: "Memići pomažu ljudima koji su doveli do Dženanove smrti"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Arijana i Muriz Memić

Predstavnici porodice Mutap danas su ponovo poslali pismo za javnost, istaknuvši kako "Smatraju da je dužnost medija da javnost informišu iz svih uglova, kako bi se ispoštovao princip objektivnog informisanja javnosti".

Alisa Mutap (danas Alisa Ramić), podsjećamo, bila je djevojka Dženana Memića, mladića koji je ubijen u februaru 2016. godine u Sarajevu i čije ubice nikad nisu pronađene. U trenutku kad je Dženan napadnut, s njim je bila Alisa, no tvrdi da ima amneziju i da se ne sjeća tragičnog događaja.

Nedavno je uhapšen i njen otac Zijad Mutap, koji je jedan od osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi s ometanjem istrage u slučaju "Dženan Memić".

Pismo porodice Mutap koje su poslali danas, objavljujemo u cijelosti:

"Zbog učestalih napada i prijetnji od strane porodice Memić (na one redovne u proteklih 5 godina smo gotovo navikli), opet smo primorani da se obratimo javnosti. Unaprijed se izvinjavamo istoj zbog korištenja medijskog prostora, ali osjećamo potrebu odgovoriti na klevete, laži i manipulisanje javnosti od strane porodice Memić, za čiji god račun i cilj to oni radili.

Iz aktivnosti članova te porodice, govora na predizbornim skupovima i osvojenih
mandata je jasno da se radi o barem političkom cilju.

Tužilaštvo BiH do dana današnjeg nije uspjelo sastaviti tim vještaka koji bi izvršio neuropsihijatrijsko vještačenje Alise Ramić, iako ona sama nudi da je vještače bilo kojom metodom i od strane bilo kojih vještaka na svijetu.

Zijad Mutap se nalazi u pritvoru, zato što je navodno vršio privatnu istragu o vozilu koje je moglo biti vozilo koje je učestvovalo u događaju 08.02.2016.godine? A Muriz Memić pet godina tvrdi da vrši privatnu istragu i da posjeduje dokaze koje redovno (i naravno selektivno) javno objavljuje?!

Članovi naše porodice su saslušani od strane MUP KS i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Vještačeni su naši mobilni telefoni. Dva člana naše porodice su saslušana pred Tužilaštvom BiH u svojstvu svjedoka.

Porodica Memić i njihovi “saradnici” i “predstavnici” već godinama javnosti predstavljaju djelomične poluinformacije kao apsolutnu istinu. Stvarnu istinu, onu koja proizilazi iz dokaza, onu koju su vještaci utvrdili, onu koju su pravosudni organi utvrdili, pažljivo zaobilaze, pri najmanjem. Za potrebe ovog obraćanja, daćemo samo jedan primjer. Kada je ukinuta, ponovno, prvostepena presuda Kantonalnog suda Kantona Sarajevo u predmetu Ljubo Seferović i dr., niko nije javnost upoznao na objektivan način o razlozima ukidanja te presude. Razlozi ukidanja presude su brojni, ali evo jedan primjer: Vrhovni sud FBIH je zaključio da nalaz vještaka saobraćajne struke Mirsada Kulovića (vještaka koji je tvrdio da nije došlo nikako do saobraćajne nesreće) sačinjen suprotno zakonu. Podsjećamo da se radi o ključnom “dokazu” kojim su predstavnici porodice Memić baratali.

U komunikaciji s javnosti koriste najprimitivniji način obraćanja, uključujući i pravosuđe. Sudije i tužioce nazivaju konjima, za žene u pravosuđu koristi još pogrdnija imena, koristi riječi poput "uzjahati" i sl. (Press konferencija Hotel Bosnia od 13.09.2018.godine). Na dnevniku Face TV, nonšalantno izgovara da muslimani vole djevojčice i to prolazi bez reakcije! Uposlenike Hitne pomoći naziva direktnim krivcima za smrt, vrši hajku na dispečere, vozače. Proziva doktore, uposlenike SIPA-e. Proziva advokate, savjetuje ih koga braniti, a koga ne. Odluke Vrhovnog suda FBIH naziva kriminalnim, Federalno Tužilaštvo naziva mafijom, a Federalne Tužioce kriminalcima! VSTV naziva skupom kriminalaca, direktno ih optužujući za zataškivanje i korupciju. Novinare koje se usude postaviti pravo pitanje, postavi na stub srama, optužujući ih kako nemaju stida i saosjećanja, ili im kao i obično kad nemaju ništa drugo za reći kaže "kako Vas nije stid"?!

Muriz Memić godinama izjavljuje kako on i njegov advokat jedini znaju ime ubice i kako im je teško sretati ga. Javno i transperentno vrši krivično djelo! Činjenicu da neće da saopšti ime navodnog “ubice” objašnjava tim da “ide pravnim putem”. Pa jedini, zakonima na snazi u BiH propisani pravni put, je prijaviti osobu za koje postoje saznanja da je počinila neko krivično djelo, kako bi organi gonjenja to mogli dokazati. Naravno, ukoliko prijavitelj ima za cilj da osoba koja je navodno nešto uradila (i ako takva osoba postoji) odgovara.

Postoji i drugo objašnjenje “pravnog puta” - cijela situacija ima sasvim drugu pozadinu i tragedija se zloupotrebljava.

Arijana Memić, zastupnica u Kantonalnoj skupštini, zloupotrebljava mandat koji su joj građani dali, radi dva pitanja upućena Hitnoj pomoći. Sama njena prisutnost, način na koji je izabrana, u najviši zakonodavni organ Kantona Sarajevo, vrijeđa inteligenciju svakog obrazovanog čovjeka koji sjedi s njom u toj istoj Skupštini, a vrijeđa inteligenciju i građana, poreskih obaveznika, koji joj daju plaću. U BiH živi veliki broj visokoobrazovanih ljudi, koji su se godinama mukotrpno obrazovali u svojim strukama. Umjesto toga, o mjerama borbe protiv zaraze koronavirusom odlučuje neko ko nema nikakva znanja na tom polju. Odlučuje i o taksama, koje ti isti građani plaćaju. Građani su naravno svjesni da je apsurdno da o zakonima i propisima koji uređuju obrazovanje u Kantonu Sarajevo odlučuje neko ko nije obrazovan.

Od tragedije, napravljen je reality show.

Ono što naravno nikada mediji nisu objavili je da je Alisa Ramić imala dijagnosticiranu epilepsiju od ranog djetinjstva, za koju nikada nije utvrđeno na koji način je mogla uticati na njeno sjećanje (ili terapija koju svakodnevno koristi radi pokušaja izbjegavanja epileptičkih napada). Izgleda da je jedini grijeh nas kao porodice to što je Alisa preživjela 08.02.2016.godine. Taj dan je zadobila povredu od koje je izgubila vid 80 posto, ali to naravno nije
dovoljno važno da bi bilo spomenuto.

Za kraj, što se tiče gostovanja bilo kog od naše porodice ili zastupnika u medijima, želimo istaći da smo svjesno donijeli odluku da ne želimo učestvovati u ovom reality show. Više puta smo se pitali da li je ta odluka bila pogrešna, ali u ovom trenutku smo postali svjesni da nije.

Nama je u najvećem interesu da pravosudni organi rade svoj posao časno, pošteno i bez bilo čijih prijetnji ili pritiska. Mi nemamo interes da na bilo koji način vršimo pritisak na bilo koga. S druge strane, čini se da je porodicu Memić i njihove predstavnike strah da sud slučajno ne bi bio objektivan. Podsjetićemo da pred svako ročište o produženju pritvora, Muriz Memić da izjavu odabranim medijima ispred Suda BIH i zaprijeti demonstracijama da pritvor ne bude
određen/produžen.

U javnosti je stvorena atmosfera da se svi boje da će biti proglašeni “pomagačima ubica”, “prikrivačima ubistva”, “pravosudnom mafijom”. Usljed tog odnosa, Tužilaštvo BiH postupa po zahtjevima i prijavama porodice Memić i njihovih predstavnika, svjesni da će se u suprotnom sva negativna energija, trenutno usmjerena na Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, MUP KS, Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBIH, sručiti na tu ustanovu.

Jednu stvar se, kakogod, pitamo već 5 godina. Da li su predstavnici i članovi porodice Memić svjesni da vrlo vjerovatno pomažu ljudima koji su doveli do smrti Dženana Memića?! Da li su u bilo kom trenutku posumnjali da su postali predmet manipulacije drugih, zarad interesa nekih
grupacija, i da javno propagiraju nešto što nije istina?! Iskreno, ne znamo kako živjeti u toj situaciji, svjestan da vrlo vjerovatno pomažeš osobi koja je uzrokovala najveću traumu u Vašem životu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije