Poplave i klizišta u Gračanici, iseljeno više porodica

N. K.
Poplave i klizišta u Gračanici, iseljeno više porodica
FOTO: Avaz / Gračanica
Jučerašnje padavine uzrokovale su plavljenje objekata i pokretanje klizišta na više lokacija na području Tuzlanskog kantona.

Kako je za Radiosarajevo.ba rečeno u Kantonalnoj upravi civilne zaštite Tuzla, u općini Lukavac prijavljeno je pokretanje klizišta u naselju Gornje Jaruške, u općini Gradačac prijavljeno je reaktiviranje klizišta na lokalitetu Toke – Kerep. U Teočaku je prijavljeno klizište na lokalitetu MZ Huseinovići, te je oštećen lokalni put, a na području grada Tuzla prijavljena su tri klizišta: MZ Srednja Lipnica, oštećen lokalni put, i dva klizišta u naselju Kojšino i Mala Solina.

Najgora je situacija u Gračanici gdje je vodostaj rijeke Spreče jutros u 6 sati iznosi 417cm.

"Poplavljeno je oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta. Najteža situacija je u MZ D. Orahovica gdje je u toku noći došlo do plavljenja tri stambena objekta, iseljene su tri porodice s ukupno osam članova. Jedna porodica iseljena je u Društveni dom u Orahovici, a druge dvije porodice se nalaze kod rodbine", rekao je za Radiosarajevo.ba Mustafa Bajić iz Civilne zaštite u općini Gračanica. 

Također, kazao nam je da je pod vodom i jedan stambeni objekt u u MZ D. Lohinja, kao i da je put za Petrovo iz D. Orahovice pod vodom, te se trenutno saobraća jednom trakom na vlastitu odgovornost. 

Podsjećamo, teško stanje je i u općini Doboj-Istok, u kojoj je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta.

Voda je u ovoj općini poplavila oko 200 hektara plodne oranice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije