Ponovo poraslo zagađenje zraka u cijeloj BiH, zrak u Sarajevu izuzetno nezdrav

Radiosarajevo.ba
Ponovo poraslo zagađenje zraka u cijeloj BiH, zrak u Sarajevu izuzetno nezdrav
Nakon kratkog perioda predaha od teškog zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini, kada su bh. građani udisali najnekvalitetniji zrak u Europi, danas je ponovo počela nova serija zagađenja u bh. gradovima.

Teška magla i smog su se spustili u veliki broj bh. gradova, a zrak koji udišemo ponovo je nekvalitetan i indeksi kvaliteta zraka višestruko prelaze dozvoljene granice.

Prema mjerenjima Udruženja Eko Akcija, u 8 sati najzagađeniji zrak u Bosni i Hercegovini je u Sarajevu, te indeks zagađenosti zraka iznosi 223, što označava da je zrak koji udišemo vrlo nezdrav. Zbog toga su kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Također, povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

"Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani", stoji u pojašnjenju ovog nivoa zagađenosti zraka.

Tek nešto malo je bolja situacija u ostalim gradovima koji, također imaju problem sa zagađenjem zraka, te su u Tuzli, Zenici, Lukavcu, Živinicama i Prijedoru izmjereni indeksi zagađenosti zraka od jutros veći od 151, što je granična vrijednost koja označava da je zrak nezdrav.

Također, ni stanovnicima ovih gradova se ne preporučuje duži boravak na otvorenom prostoru, kako bi izbjegli oštećenje disajnih organa.

U ostalim gradovima, u kojima postoje mjerne stanice za monitoring kvaliteta zraka prikazane vrijednosti kreću se u rasponu od 66 do 132, što označava umjereno zagađen zrak ili zrak nezdrav za osjetljive kategorije. Još veći problem stvara gusta magla koja se nadvila nad brojne bh. gradove, te otežava prodor čistog zraka.

zagadjenje_zrak_bih.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije