! / Tegeltija objavio dokumente: Ovo nije prva situacija gdje me prozivaju da sam uzeo novac

22. 05. 2019. u 11:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 350

Nakon što je portal Žurnal jučer objavio tekst u kojem tvrde da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija uzeo novac kako bi „pogurao“ jedan predmet u Tužilaštvu KS, odmah se oglasio i sam Tegeltija, koji je takve navode odlučno odbacio, nazivajući ih „bezočnim lažima“.

Tegeltija je danas na svom Facebook profilu objavio Naredbu o nesprovođenju istrage iz 2016. godine koju je donijelo Tužilaštvo RS-a, a radi se o slučaju koji je također povezan sa njegovom navodnom umiješanošću u koruptivne radnje.

Kako je naveo Milan Tegeltija, dokument je objavio kako bi ilustrovao da ovo nije prva situacija gdje ga prozivaju da je na njegovo ime neko uzeo novac.

„Radeći posao koji ja radim , a u sličnoj su poziciji i druge sudije i tužioci, moguće su situacije u kojima se različiti ljudi pozivajući se na mene ili na druge sudije i tužioce obavljaju razgovori u kojima se govori da ja ili druge sudije ili tužioci zahtjevamo nekakav novac, bez da ja ili druge sudije ili tužioci s tim imamo bilo kakve veze. Ovo nije prva situacija gdje se ja prozivam da se na moje ime uzima nekakav novac, bez da ja s tim imam ikakve veze. Kad god sam saznao za takve price o njima sam informisao istražne organe podnoseći prijavu“, pojasnio je Tegeltija.

Dodao je da jedna od tih sutuacija desila se i 2016 godine.

„U priilogu u je Neredba o nesprovođenju istrage koju je donijelo Tužilaštvo RS 22. januara 2019. godine iz koje je vidljivo da mi se preko Facebooka obratila izvjesna osoba sa profila pod imenom Jelena Nikolić navodeći da je na račun mog imena od nje izvjesna osoba uzela 8.000 eura, koja joj je rekla da je razgovarala sa mnom te da sam ja trazio taj novac da se 'iza paravana' riješi njen problem. Čim sam dobio takvu poruku o istoj sam obavijestio MUP i Tužilaštvo, kako bi se isti navodi istražili. Tužilaštvo me je obavjestilo da se neće provesti istraga jer se u konkretnom slučaju nije utvrdilo postojanje krivičnog djela“, istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, on ne znam kakvi su odnosi i kakva je bila komunikacija između inspektora SIPA-e Marka Pandže i gospodina Nermina Aleševića niti u to može da ulazim i bilo šta prejudicira.

„Želim samo da istaknem da na istovjetan način kao i 2016. godine u primjeru koji ovdje navodim postupio i u slučaju da me bilo ko obavjestio da je od njega u moje ime bilo ko uzeo bilo kakav novac za bilo šta. Ovo je jedan od primjera koji navodim u prilogu, koji ilustruje slučajeve koji se nažalost mogu desiti jer građani vjeruju u postojanje korupcije u pravosuđu a sto vješti manipulatori mogu iskoristiti. Zbog toga pozivam sve građane kojima je u moje ime ili ime bilo kojeg sudije ili tužioca ikada uzet bilo kakav novac, da takve slučajeve odmah prijave nadležnom tužilaštvu“, napisao je Tegeltija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA