Oglasio se Milan Tegeltija nakon pisanja Žurnala

E. H.
Oglasio se Milan Tegeltija nakon pisanja Žurnala
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija reagirao je na navode portala Žurnal koji je ga doveo u vezi s primanjem mita za "ubrzavanje" krivičnih istraga. 

Više o ovoj aferi možete pročitati na ovom linku. 

Portal Radiosarajevo.ba imao je uvid u reagiranje predsjednika VSTV-a BiH i isto prenosimo u cijelosti: 

"Povodom danas objavljenog teksta u on-line magazinu Žurnal-info autora Avde Avdića, radi sitinitog informisanja javnosti ističem sljedeće:

Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji iz prostog razloga što u nikakvoj korupciji nikada u životu, pa ni u slučaju o kojem se govori u navedenom tekstu nisam ni na koji način učestvovao, te se radi o zlonamjernoj konstrukciji usmjernoj na pokušaj moje diskreditacije.

Kako bih u cjelosti demantovao ovakve neistinite i zlonamjerne navode iznijet ću nekoliko činjenica.

1. Naime, pomenutog inspektora SIPA-e, gospodina Marka Pandžu sam susreo dva puta u životu.

2. Inspektor SIPA-e Marko Pandža mi nikada nije niti predložio, ponudio ili na bilo koji način ponudio bilo kakvu korist da učinim bilo kome bilo kakvu uslugu, prema tome ne da nije bilo bilo čega što bi predstavljalo bilo kakvu korupciju, nego se o tako nečemu nije ni razgovaralo niti bi sa mnaom na taj način smjelo da se razgovara.

3. Inspektor SIPA-e Marko Pandža me je preko zajedničkog prijatelja zamolio da saslušam izvjesnog čovjeka iz Krajine koji se suočava sa problemima zbog neefikasnog rada Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu koji bi po njemu mogli ukazivati na odredjene nepravilnosti u radu tog tužilaštva.

4. Kako se radi o inspektoru SIPA-e, ne nalazeći zbog tog ništa sumnjivo u takvoj molbi, prihvatio sam tu molbu inspektora da obavim razgovor i saslušam tog čovjeka.

5. Nakon što sam obavio razgovor sa tim čovjekom kojom prilikom mi se isti požalio da se neosnovano dugo odugovlači predmet , rekao sam mu da se ja ne mogu ni na koji način miješati u tužilački predmet u njegovom meritumu , te sam ga pred svjedocima, uputio da u pogledu eventualnog neosnovano dugog trajanja postupka, pismeno obrati VSTS-u i kako bi se u VSTS mogle pokrenuti odgovarajuće procedure koje mogu biti ili prosljeđivanje istog dopisa (urgencije) glavnom kantonalnom tužiocu i eventualno upućivanje istog disciplinskom tužiocu. Sve ovo predstavljaju uobičajne procedure prilikom obraćanja stranka povodom prigovora stranaka na rad pravosudnih organa u BiH.

6. Ovakva praksa rada povodom obraćanja stranaka sa žalbama na rad pravosudnih organa je uobičajena i ne predstavlja nikakav izuzetak.

7. Navedeno pismeno obraćanje nikada nisam dobio pa shodno tome nakon tog razgovora nikakve dalje radnje nisu ni preduzimane niti je s bilo kim ostvaren bilo kakav kontakt povodom tog predmeta.

8. Ponavljam, ni u razgovoru sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom ni tim čovjekom iz Krajine kojem sam i zaboravio ime, ali iz teksta saznajem da se radi o izvjesnom gospodinu Nerminu Aleševiću iz Velike Kladuše, nikada nije bilo rijeći o bilo kakvoj koristi koju bi ja mogao imati niti bi ja ikad dozvolio bilo kakav razgovor koji bi isao u tom pravcu.

9. Meni nije poznat odnos i sadržaj komunikacije izmedju inspektora SIPA-e Marka Pandže i gospodina Nermina Aleševića, niti u to mogu da ulazim. Naprotiv, nakon tog razgovora nikada više nisam bio ni sa gospodinom Nerminom Aleševićem niti sa inspekotrom SIPA-e Markom Pandžom.

10. Objavljivanje ovakvih zlonamjernih konstrukcija sa tvrdnjama da sam učestvovao ili da sam uhvaćen u bilo kakvim nečasnim ili koruptivnim radnjama predstavlja bezočnu laž usmjernu na pokušaj moje diskreditacije, u čije motive neću ulaziti, te ću povodom toga,  zbog kleveta tužbom obratiti nadežnom sudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije