"Pomagajte": Pročitajte pismo koje je Dragan Čović poslao europskim političarima

22
Radiosarajevo.ba
"Pomagajte": Pročitajte pismo koje je Dragan Čović poslao europskim političarima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Šef HDZ-a Dragan Čović poslao je pismo međunarodnim dužnosnicima nakon izbora u Mostaru tvrdeći, ukratko, da je pokraden. 

Čović je zatražio hitno uključenje međunarodnih faktora, partnera i prijatelja te uključenje svih nadležnih institucija u rasvjetljavanje događaja koji, napisao je, "svojim neodrživim, skandaloznim i opasnim ponašanjem ruše stabilnost i europski put Grada Mostara, Bosne i Hercegovine u cjelini i njezinih žitelja".

Njegovo pismo objavljujemo u cjelosti, bez intervencija:

"Poštovani!

Dopustite mi ovim putem uputiti vam nekoliko riječi u povodu lokalnih izbora održanih u Gradu Mostaru 20. prosinca 2020. godine. Kao što ste upoznati, ti su izbori naznačeni kao prvi od 14 prioriteta Europske komisije za put Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji, zbog čega nose i dodatnu važnost za perspektivu europske BiH.

Obraćam vam se, prije svega, kao dionicima europske obitelji i dugogodišnjim partnerima, pa i prijateljima, čiji je doprinos dalekosežan i afirmativan za budućnost stabilnosti i razvoja BiH. Smatram i više od važnog upoznati vas s alarmantnim ugrozama integriteta izbornog procesa u Mostaru, koje su sada već sasvim izvjesne.

Naime, građani Mostara su 20. prosinca 2020. godine nakon dugih 12 godina sudjelovali na lokalnim izborima, uvjereni u demokratski pomak koji neće biti okaljan kompromitiranjem izbornih rezultata. Mnogi od njih su mladi ljudi koji glasuju prvi put. Ako rezultati ne budu realan odraz njihova opredjeljenja, uvjeren sam kako postoji realan rizik podrivanja njihova vjerovanja u izgradnju svoje budućnosti u BiH. Nužno je o tome razmišljati u dugoročnom i širem kontekstu odljeva mozgova i općenitih demografskih tokova.

Pismo je otišlo na sljedeće adrese: Donald Tusk, predsjednik Europske pučke stranke (EPP), Manfred Weber, predsjedavajući EPP grupe u Europskom parlamentu, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik EK, Olivér Várhelyi, povjerenik za proširenje i susjedsku politiku EU, Paulo Rangel, izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH, David McAllister, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET), Romeo Franz, predsjedavajući Delegacije za odnose s BiH i Kosovom.

Hrvatska demokratska zajednica BiH je poduzela sve u svojim mogućnostima kako bi se integritet izbornog procesa u Gradu Mostaru u potpunosti zaštitio. Pri tome je više puta pozvala međunarodne dužnosnike i promatrače da učine sve u svojoj moći kako bi pomogli da se izbori u Mostaru provedu sukladno europskim standardima, na pošten i pravičan način. Također je pozvala i na njihovu pojačanu prisutnost i pažnju na izborni dan te na pomno praćenje rada Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i preventivno upozorila na fiktivne prijave glasača za koje je pravodobno iskazana zabrinutost da bi mogle neprikladno utjecati na rezultat. To se učinilo u nadi pružanja pomoći kako bi se spriječile manipulacije koje bi narušile neovisnu političku volju – kao što se to hrvatskom narodu toliko puta do sada učinilo.

Osobito me žalosti izvijestiti vas kako je sada sasvim jasno da izborni inženjering (pro)bošnjačkih stranaka, podržan djelovanjem Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje radi u protuzakonitom i nelegitimnom sastavu, aktivno vrši mijenjanje izborne volje žitelja za vlastitu političku dobit. Naša opravdana sumnja se najprije ogleda u sljedećem:

- naloženo je ponovno brojanje za više od 46 % ukupnih biračkih mjesta u Gradu Mostaru, ukazujući na „noćno brojanje“, neregularnost brojanja, teške manipulacije glasovima te daljnje diskreditiranje već diskreditiranog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Na velikom broju biračkih mjesta uočena je dramatična razlika brojki koje su objavljivane tijekom večeri u prisutnosti promatrača i brojki koje su službeno objavljene na stranici www.izbori.ba;

- blokiranje izlaznih informacija o rezultatima postupka prebrojavanja nakon zatvaranja biračkih mjesta (i dalje), pružajući vremenski okvir za konsolidaciju i provođenje prethodno organiziranih kriminalnih postupaka;

- skandalozno premještanje fiktivnih glasača u orkestraciji bošnjačkih stranaka i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u gradska područja s većinski hrvatskim stanovništvom u pokušaju nezakonitog stjecanja mandata i utjecanja na ukupni izborni ishod, u povodu čega je Hrvatski narodni sabor BiH podnio kaznene prijave Tužiteljstvu HNŽ-a, uvidjevši da se radi o fiktivnim glasačima i adresama i dr.

Time se znatno narušavaju odnosi, ali i dalje destabilizira politički dijalog, koji je, iako prijeko potreban, sada dodatno narušen. Tako se, također, prekršio politički dogovor o lokalnim izborima u Mostaru, postignut u lipnju ove godine, kojemu su kao svjedoci i jamci nazočili i međunarodni predstavnici u BiH, a koji je omogućio održavanje izbora u Mostaru. Besposljedično nepridržavanje i otvoreno kršenje koncensusa ne predstavljaju dobar primjer za naše multikulturalno, multietničko i multikonfesionalno društvo. Ipak, željeli smo vjerovati da je napokon postignut iskorak. Nažalost, taj iskorak je upravo brutalno pogažen.

Usprkos našoj vjeri u fer političku utakmicu, politika pomno organiziranih kriminalnih djela i nacionalne netrpeljivosti prema Hrvatima su prevladali naše napore. Kao velika europska obitelj i institucije Europske unije, ne može se ne mariti za kataklizmičke posljedice ovih sustavnih izbornih prevara, koje ne samo da pogađaju integritet jednih od najiščekivanijih izbora na europskom tlu već pogađaju i prioritet Europske komisije za europski put BiH.

Ne smijemo si dopustiti da zatvorimo oči pred grubim kršenjem vrijednosti koje nazivamo europskima, a koje su temelj našeg djelovanja. Sukladno tomu, apeliram na vašu podršku u najoštrijem osuđivanju izbornog inženjeringa te apsolutnu podršku u borbi za pošten, demokratski i transparentan izborni proces koji nosi preveliku važnost – za europski Mostar i za europsku BiH.

Tražimo žurno uključenje međunarodnih čimbenika, partnera i prijatelja te uključenje svih nadležnih institucija u rasvjetljavanje događaja koji svojim neodrživim, skandaloznim i opasnim ponašanjem ruše stabilnost i europski put Grada Mostara, Bosne i Hercegovine u cjelini i njezinih žitelja.

S izrazima osobitog poštovanja,
Predsjednik HNS-a BiH
Dr. Dragan Čović"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije