Poljoprivrednici nemaju dobre vijesti: Čekaju li nas nova poskupljenja?

2
Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici nemaju dobre vijesti: Čekaju li nas nova poskupljenja?
Foto: Ilustracija / Suša

Suša je u dobroj mjeri uništila ovogodišnju ljetinu, što za posljedicu ima manje domaćih poljoprivrednih proizvoda na tržištu, a čije su cijene već drastično skočile.

Ujednom momentu, kilogram paradajza na bijeljinskoj pijaci koštao je do 8,5 KM. Otišle su i cijene ostalih vrsta povrća, tako da je na pojedinim pijacama u BiH kilogram bijelog luka između 8 i 10 KM, dok cijena boranije dostiže i do 12 KM po kilogramu. Kiše koje su pred ovogodišnju žetvu pšenice zadesile Evropu, umanjile su rod i kvalitet ove žitarice, što će se odraziti na njenu cijenu. Zbog toga bi, kako kažu poljoprivrednici, moglo da dođe do poskupljenja pšenice. Upozoravaju da će se to, najvjerovatnije, odraziti i na cijene brašna, te pekarskih proizvoda.

U problemu su i farmeri, jer se ove godine suočavaju sa daleko manjim prinosom kukuruza, što znači da ni stočne hrane nema dovoljno. S obzirom na to da je ova žitarica podbacila i u okruženju, moraće kupovati više industrijske hrane, što će povećati cijenu njihove proizvodnje.

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

"To bi moglo da dovede do poskupljenja žive vage stoke, a onda, lančano, i mesa. Zato moramo dobro osmisliti jesenju sjetvu, u smislu da se sije ono što će najprije donijeti stočnu hranu", naglašava za predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Naglašava da, zbog udarca koji im je zadala suša, farmeri neće biti u mogućnosti da proširuju proizvodnju. Zato je za očekivati da poraste i uvoz koji, ionako, već godinama pravi problem domaćim proizvođačima. Primjer radi, u BiH je januara do juna ove godine uvezeno skoro 38.000 tona mesa, ukupne vrijednosti 263,76 mil KM. S druge strane, izvezeno je tek 4.000 tona mesa, u vrijednosti od 18,35 mil KM. Posmatrano količinski, uvoz je najmanje devet puta nadmašio izvoz.

Poljoprivrednici očajni, tropske vrućine spalile povrće: "Ogromna šteta"

Poljoprivrednici očajni, tropske vrućine spalile povrće: "Ogromna šteta"

Kad je riječ o domaćem mesu, ono je u mesnicama već odavno dostiglo cijenu koja je pusti san za mnoge porodice. Tako, kilogram telećeg buta u mesnicama košta čak 40 KM. Samo prije dvije godine, njegova cijena je bila 30 KM. U odnosu na 2022, u ovoj godini je hljeb poskupio za 33 odsto, brašno 11, riža 32, so 40 odsto. Cijena piletine je porasla za 31 odsto, čajne kobasice za 40, jaja 41, jabuka 25, krompira za 40 odsto. Mnogi građani već odavno kalkulišu koliko će hrane kupiti, pa ne čudi što strijepe od novih poskupljenja.

"Nakon svake suše, na jesen nas dočekaju poskupljenja hrane. A njene cijene su već takve, da mnogi ljudi mogu samo da je gledaju. Povrće je posebno skupo, a šta će tek biti ako poskupe brašno, hljeb i meso, ni misliti ne smijem", kaže za Srpskainfo Stojanka S, službenica iz Banje Luke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije