Bh. poljoprivreda u velikim problemima: "Nedostatak vode i vlage u zemlji je katastrofalan"

0
I. M.
Bh. poljoprivreda u velikim problemima: "Nedostatak vode i vlage u zemlji je katastrofalan"
Foto: Anadolija / Ilustracija

Stanje u bosnaskohercegovačkoj poljoprivredi odavno nije dobro, a vremenski uslovi u posljednje vrijeme situaciju čine sve težom i gorom. 

Poplave, obilne padavine, snijeg u proljeće, nagle promjene vremena, suša... Ovo su samo neki od faktora koji dodaju problema poljoprivredi u Bosni i Hercegovini. 

Novi problem našim proizvođačima stvorile su klimatske promjene koje su izazvale izuzetno vruće ljeto sa jako malo padavina. Sunce je isušilo rijeke i zemlju, stoga je zalijevanje velikih površina bilo je skoro nemoguće. 

Pogledajte kako je hrvatski komentator prenosio meč između Hrvatske i Srbije u Parizu

Pogledajte kako je hrvatski komentator prenosio meč između Hrvatske i Srbije u Parizu

O tome u kojoj su mjeri vrućine utjecale na poljoprivredu u Bosni i Hercegovini za portal Radiosarajevo.ba govorio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

"Stanje je izuzetno teško. Nedostatak vode i vlage u zemlji je katastrofalan. Odražava se jako loše na voće i povrće. Neke kulture su već dignute i to je uredu. Kao što je pšenica i ima još nekih stvari koje su se riješili i to je uredu. Ali ovo što sada dolazi na žetvu je u vrlo vrlo teškom stanju", rekao je Bićo. 

Nedžad Bićo
FOTO: Radiosarajevo.ba: Nedžad Bićo

Naglasio je da među pogođenim vrstama voća i povrća su jabuka, kukuruz, paradajz, krastavac. Istakao je da, nažalost, spisak se tu ne završava. 

"Suše će sigurno utjecati i na količinu i kvalitet jer ovakvo vrijeme pogoduje raznim biljnim bolestima, tako da će i kvalitet biti smanjen uz količinu", pojasnio je Bićo za portal Radiosarajevo.ba.

I dok domaći poljoprivrednici godinama pokušavaju da opstanu na tržištu koje polako osvajaju uvoznici u BiH, vlasti uporno ignorišu potrebu investiranja u domaću proizvodnju. 

Nevrijeme nije značajno utjecalo na sjetvu u FBiH, ali država jeste: "Polako se gasimo"

Nevrijeme nije značajno utjecalo na sjetvu u FBiH, ali država jeste: "Polako se gasimo"

Nedžad Bićo je ranije za naš portal kazao da jedan od ključnih problema jeste da domaći proizvođači imau puno manje poticaja nego strani, a one koje imaju su neredovni te da nemaju pristupe evropskim fondovima što ih ograničava. 

Iako se svake godine govori o prijeko potrebnoj investiciji u domaću poljoprivredu, i dalje se ne poduzima mnogo po tom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije