Političkom odjelu Ambasade Velike Britanije u Sarajevu prezentirana Deklaracija

0
Radiosarajevo.ba
Političkom odjelu Ambasade Velike Britanije u Sarajevu prezentirana Deklaracija
Foto: Deklaracija.com / Prentacija političkom dijelu Ambasade

Predstavnici Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO g. Miro Lazović (Forum parlamentaraca BiH 1990), prof. Ivo Komšić (Hrvatsko narodno vijeće), Aida Daguda (Centar za promociju civilnog društva), Mirjana Lepić (zastupnica u PS BIH) i mr.sc. Emir Zlatar (Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca) održali su sastanak u ambasadi Velike Britanije u Sarajevu gdje su im domaćini bili gospođa Helen Flewker, šef Političkog odjela i gospođa Amra Salkić, politički savjetnik.

Predstavnici Vijeća prezentirali su najznačajnije elemente usaglašenih stavova i prinicipa iz Deklaracije, napominjući da je do danas Deklaraciju parafiralo 40 organizacija iz Bosne i Hercegovine i svijeta čime je ovaj društveni pokret postao najznačajnija forma društvenog okupljanja građana iz svih naroda, manjina i ostalih iz cijele Bosne i Hercegovine, te je sasvim jasno da će svaki naredni pregovori o izmjenama Ustava i Izbornog zakona morati uključivati predstavnike Vijeća.

Predstavnici Vijeća iznijeli su svoje nezadovoljstvo što se pregovori u Neumu i Sarajevu nisu vodili na temelju jasnih principa koji uvažavaju presude ESZLJP iz Strazbura, presude sudova UN, Rezolucije Skupštine VE broj 1513, već se stekao dojam da su međunarodni medijatoru iz SAD i EU imali neku potpuno neprikladnu i imaginarnu ad-hoc agendu zbog čega su pregovori i bili neuspješni.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Članovi Vijeća istakli su da Bosna i Hercegovina i njeni građani zaslužuju uživati iste vrijednosti kao i svi drugi građani u EU, te se očekuje da budući pregovori oko Ustava BiH polaze od principa koji važe u zemljama EU a ne nekog kvazi realnog političkog narativa i diskriminacija koje je potrebno otklanjati..

Gospođi Flewker uručena je Deklaracija na engleskom jeziku, pregled potpisnika Deklaracije i sastav Vijeća za provedbu Deklaracije i zamoljena je da sa Deklaracijom upozna uvaženog ambasadora GB Fielda kao i specijalnog izaslanika Vlade Velike Britanije Sir Stuarta Peacha.

Predstavnici Vijeća najavili su poziv gospođi Flewker kako bi nastavili razgovore o ulozi i značaju organizacija civilnog društva u kreiranju novog ustavnog uređenja i njihovoj ulozi u oblikovanju društvene zbilje u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije