Ambasador Field i pukovnik Stewart u Gornjem Vakufu-Uskoplju

0
Ambasador Field i pukovnik Stewart u Gornjem Vakufu-Uskoplju
Foto: Britanska ambasada / S današnje posjete

Grupa pripadnika britanskih Oružanih snaga koji su od 1992-1955. godine služili u Bosni i Hercegovini posjetila je BiH ovog vikenda.

Delegacija predvođena pukovnikom Bobom Stewartom, bivšim komandantom Snaga UN-a u BiH i članom britanskog Parlamenta, u pratnji ambasadora Matta Fielda, posjetila je danas Gornji Vakuf – Uskoplje, regiju u kojoj su britanske snage bile stacionirane.

Susreli su se sa načelnikom Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Seadom Čauševićem.

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da danas u našoj Općini možemo
ugostiti naše prijatelje iz Ujedinjenog Kraljevstva, na čelu sa bivšim komadantom Snaga UN-a u BiH, pukovnikom Bobom Stewartom i britanskim ambasadorom u BiH Mattom Fieldom. Također, iskoristio bih priliku da se u svoje ime i u ime građana općine Gornji Vakuf-Uskoplje zahvalim pripadnicima britanskih snaga, koje su u okviru mirovnih snaga UN-a od 1992-1995. godine radile na očuvanju mira u BiH. Na žalost danas se sa tugom i bolom sjećamo i prvog poginulog britanskog vojnika kaplara Wayna Edwardsa, koji je na tom putu očuvanja mira dao svoj život u Gornjem Vakufu - Uskoplju 13.01.1993. godine”, rekao je Čaušević.

Polaganjem vijenaca, delegacija je odala počast kaplaru Wayne Edwardsu koji je služio pod komandom pukovnika Stewarta u BiH i ubijen 13. januara 1993. godine u 26. godini kao prvi pripadnik britanskih Oružanih snaga koji je izgubio život tokom operacija u BiH. Stanovnici Gornjeg Vakufa – Uskoplja odali su počast kaplaru Wayneu Edwardsu nazvavši centralni most u općini po njemu 2011. godine.

“Veoma mi je drago što sam danas ovdje, zajedno sa načelnikom Čauševićem i dijelom vojnog osoblja koje je bilo stacionirano na ovom području, kako bi odali počast kaplaru Wayneu Edwardsu, prvom od 59 britanskih vojnika koji su izgubili živote u Bosni i Hercegovini devedesetih. Zahvalni smo im na njihovoj službi i zalaganju za uspostavu mira u BiH," istakao je britanski ambasador Matt Field.

Pukovnik Bob Stewart kazao je da je "današnja posjeta od vitalnog značaja za njega i njegove saborce".

"Odajemo počast kaplaru Wayneu Edwardsu koji je dao život za spas civilnog stanovništva. Ali moramo se prisjetiti i žrtve koju su podnijeli svi oni koji su radili na uspostavi mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Ta borba nastavlja se i danas”, rekao je Bob Stewart.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije