Politički direktori UO PIC-a započeli dvodnevnu sjednicu

1
Radiosarajevo.ba
Politički direktori UO PIC-a započeli dvodnevnu sjednicu
Foto: OHR / Sjednica

Politički direktori Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) započeli su danas dvodnevnu sjednicu putem video-linka.

"UO PIC-a će razmatrati proces implementacije Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, te sveukupnu situaciju u zemlji, saopćeno je iz OHR-a.

Komunike UO PIC-a će biti dostavljen medijima i objavljen na web stranici OHR-a u srijedu, po okončanju sjednice.

Sjedica dolazi nakon što je predsjednici HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik 24. novembra učestvovali na okruglom stolu kojem su prisustvovali ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Izlaganje Dodika izazvalo je burne reakcije. 

Nakon uvreda koje je uputio, gotovo odmah su reagovali zamjenici ambasadora SAD-a i Njemačke u Ujedinjenim nacijama, koji su stali uz Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, te su kritikovali su izlaganje predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u Ujedinjenim nacijama.

Zamjenik njemačkog ambasadora Gunter Sautter je ocijenio kako je Dodikovo izlaganje bilo usmjereno lično na visokog predstavnika Valentina Inzka.

Prema nekim neformalnim informacijama, UO PIC bi mogao razmatrati i realizaciju lokalnih izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije