Pokret Socijalne pravde i demokratije: Koalicija DF-a, GS-a i SD-a je okupljanje ljevice

Radiosarajevo.ba
Pokret Socijalne pravde i demokratije: Koalicija DF-a, GS-a i SD-a je okupljanje ljevice
Foto: SPD / SPD BiH

Pokret za socijalnu pravdu i demokraciju (SPD) formiran je kao široka platforma za saradnju i objedinjavanje socijaldemokratskih i drugih građanskih stranaka i organizacija. Jedan od ciljeva SPD-a je bio da DF, GS i Socijaldemokrati BiH na predstojeće lokalne izbore izađu u koaliciji pod nazivom SPD, ističu iz ovog pokreta.

"Taj cilj nije u potpunosti ostvaren. Naziv SPD je izostao, ali je postignut dogovor između DF-a, GS-a i Socijaldemokrata BiH o zajedničkom nastupu. Taj dogovor obuhvata koaliciju DF-a i GS-a u općinama gdje su prijavljeni te zajedničkih kandidata DF-a i Socijaldemokrata za gradonačelnika Tuzle i načelnika općine Lukavac", poručuju oni.

Sastav lista za općinska vijeća, kako navode, odražavat će osnovne ciljeve SPD-a, a to je zajedništvo i ujedinjenost ovih političkih partija kao putokaz za dalje okupljanje i ujedinjenje socijaldemokratskih stranaka Bosne i Hercegovine.

"SPD podržava i čvrsto stoji iza koalicije DF-a, GS-a i SD-a BiH kao temelja na kome treba objediniti sve socijaldemokratske i građanske stranke u jednu snažnu političku organizaciju koja će se pojaviti na narednim općim izborima. Prioritetan cilj SPD-a ostaje izgradnja Bosne i Hercegovine kao građanske i sekularne države. Znamo da se taj cilj može ostvarivati samo kroz institucije sistema. Na tom putu morat će se uskladiti nacionalna i građanska prava. U konačnici BiH mora postati država punih ljudskih prava i građanskih sloboda na cijelom njenom prostoru. Taj put neće biti lak niti brz, ali ga samo zajedno možemo ostvariti", dodaju iz SPD-a.

Za sami kraj poručuju da izazovi koji stoje pred našom državom traže od svih socijaldemokratskih i građanskih stranaka da prevaziđu postojeće nesuglasice jer samo zajedno, kako podvlače, mogu uspješno realizirati ciljeve u korist države i njenih građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije