Pogoršana situacija na području Gacka, mjere pooštrene!

Fena
Pogoršana situacija na području Gacka, mjere pooštrene!
Foto: Fena / Press

Novonastala situacija sa epidemijom koronavirusa trenutno je pogoršana na području Gacka, gdje su 33 zaražene osobe.

"U Gacku imamo rast broja oboljelih i tamo su mjere pojačane i ne vrijedi više mjera Štaba za vanredne situacije RS-a, da se može okupljati 50 ljudi, nego su one pooštrene. Pratimo situaciju u cijeloj RS i predlažemo mjere kako bismo spriječili širenje epidemije", kazala je epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS-a Jela Aćimović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Poruke se, dodaje, prilagođavaju trenutoj situaciji u određenoj sredini, kada je u pitanju širenje koronavirusa.

Ukazala je da je neophodno nositi masku u društvu drugih osoba te da nepridržavanje te mjere može uticati na povećanje broja zaraženih koronavirusom.

"Ukoliko neko nosi u sebi taj virus, maske sprečavaju da se on širi u okolinu. Također, ako smo u društvu osobe koja je oboljela, maska nas štiti", rekla je Aćimović i dodala da roditelji treba da odrede da li i djeca do šest godina mogu da nose maske, a kod onih do dvije godine se ne preporučuje.

Ponovila je da i u periodu ublažavanja mjera donesenih ranije radi sprečavanja širenja koronavirusa, stanovništvo treba da bude oprezno i da je neophodno držanje fizičke distance i zaštitna oprema.

U tom bh. entitetu, kako kaže, testiraju osobe koje nemaju simptome, u zdavstvenim ustanovama, domovima za stare osobe, vrtićima..., dok se u drugim sredinama testiraju samo oni koji imaju simptome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije