Pogledajte završnu fazu izgradnje mosta koji će spajati Hrvatsku i BiH

Radiosarajevo.ba
Pogledajte završnu fazu izgradnje mosta koji će spajati Hrvatsku i BiH
Foto: Hrvatske ceste / Izgradnja mosta na Savi

Hrvatske ceste su objavile najnovije fotografije s gradilišta na mostu na Savi kod Bosanske Gradiške na kojima se vidi da su radovi poprilično poodmakli i da se most već počeo protezati s obje obale prema sredini, gdje će se spojiti.

Planirani rok za dovršetak mosta Gradiška je za godinu dana, sredinom aprila, a plan je da se na proljeće sljedeće godine pusti u saobraćaj i Pelješki most, čija će gradnja biti završena pred kraj ove godine, prenosi Vecernji.hr.

Tako bi Hrvatska sljedeće godine otvorila dva vrlo važna mosta za saobraćaj.

Pelješki će spojiti Hrvatsku, a most Gradiška olakšat će i ubrzati prijelaz granice RH - BiH.

Izgradnja mosta na Savi - undefined

Foto: Hrvatske ceste: Izgradnja mosta na Savi

Gradnju mosta sufinanciraju Hrvatska i BiH, odnosno Hrvatske ceste i Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH.

Prema podacima Hrvatskih cesta, projekt mosta preko rijeke Save kod Gradiške sastoji se od pristupnog puta do mosta koji je tipičnog presjeka autoceste u RH ukupne dužine 59,79 metara, međunarodnog mosta s tipičnim presjekom brze ceste ukupne dužine 411,54 metara, te pristupnog puta do mosta s BiH strane, tipičnog presjeka autoceste ukupne dužine 411 metara.

Most Gradiška smješten je na graničnoj liniji između RH i BiH, u blizini grada Gradiška u BiH i naselja Gornji Varoš u RH. U HC-u navode da je nakon detaljne analize odabrano optimalno rješenje, čelični nosač mosta s tri raspona.

Most Gradiška je inače dio projekta brze ceste mađarska granica - Virovitica - Okučani - granica BiH, a osim za RH i BiH, ima i evropsko značenje.

Zbog svoga saobraćajnog značaja ovaj je cestovni smjer uvršten u III. skupinu prioriteta u mreži prema Strategiji saobraćajnog razvitka RH, a dionica Okučani - granica BiH predstavlja prioritet s obzirom na mogućnost povezivanja na autocestu A3 Bregana - Lipovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije