Pogledajte kako su mediji u regionu i svijetu pisali o Srebrenici

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako su mediji u regionu i svijetu pisali o Srebrenici
FOTO: Screenshot / Mediji danas o Srebrenici

Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici pratili su brojni svjetski ali i regionalni mediji.

Turska državna radio-televizija TRT je na web stranici svog kanala na engleskom jeziku (TRT World) objavila tekst o situaciji u BiH uz fokus na odnosu naše zemlje sa Europskom unijom.

Tekst je objavljen pod naslovom "Zvaničnici EU naglasili su potrebu da međunarodni sudovi u BIH pruže pravdu žrtvama i njihovim porodicama".

Mediji danas o Srebrenici - undefined

FOTO: Screenshot: Mediji danas o Srebrenici

Kanal Euronews na engleskom jeziku donosi video priču i razgovor sa Rahimom Halilović o tome da "Rođaci ponovo sahranjuju više žrtava na 26. godišnjici masakra u Srebrenici".

Iako se u naslovu koristi riječ masakar, u tekstu je navedeno kako je "Pokolj u Srebrenici jedina epizoda bosanskog rata koja je definirana kao genocid, uključujući i dva suda UN-a."

Srbijanska verzija kanala Euronews.rs na portalu i u programu imala je živa javljanja reportera iz Srebrenice

Mediji danas o Srebrenici - undefined

FOTO: Screenshot: Mediji danas o Srebrenici

Agencija Associated Press (AP) donosi naslov "Bosna obilježava 26. godišnjicu masakra u Srebrenici" i vodeći je izvor informacija za druge međunarodne medije.

Tako AP prenosi da se u našoj zemlji "okupilo hiljade ljudi da bi obilježili masakr u Srebrenici 1995. godine, jedini priznati genocid u Europi od Drugog svjetskog rata, i sahranili 19 novootkrivenih žrtava".

Tekst ove agencije prenose i brojni drugi svjetski mediji i portali poput MSN i Yahoo News isti tekst objavio je i američki portal USnews.com.

Al-Jazeera na engleskom jeziku donosi tekst pod naslovom "Preživjeli iz genocida u Srebrenici: ‘Ponovit će nam se’" u kojem donose detalje razgovora sa Vahidom Suljićem, tad dječakom koji je preživo genocid u Srebrenici bjegom u šumu.

Mediji danas o Srebrenici - undefined

FOTO: Screenshot: Mediji danas o Srebrenici

Njemački javni servis ARD na stranici Tagesschau.de u naslovu se fokusirao na učestalu podršku počiniteljima genocida, a švicarski javni servis Swissinfo.ch prenosi poruke iz izjave J. Borrella iz Potočara.

Javni servisi iz regiona pratili su obilježavane u Srebrenici.

Tako Radio-televizija Srbije donosi tekst pod naslovom "Komemoracija žrtvama zločina u Srebrenici" u kojem prenosi poruke EU i regionalnih lidera. 

Radio-televizija Slovenije također je pisala o Srebrenici naglasivši da se ove godine vrši ukup 19 žrtava genocida.

Mediji danas o Srebrenici - undefined

FOTO: Screenshot: Mediji danas o Srebrenici

Radio-televizija Crne Gore dosta je više pažnje posvetila ovoj temi. Izdvojene su najvažnije poruke predstavnika te Crne Gore iz Potočara ali i iz zemlje a koje se tiču negiranja genocida u Srebrenici.

Na portal Radio-televizije Kosova uz fotografiju zvaničnika iz Srebrenice ističe se kako "Svijet ne smije šutiti o Srebrenici" dok Hrvatska radio-televizija donosi sličan tekst naslova "Komemoracija u Srebrenici: Istina o zločinima ne može se promijeniti". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije