Pogledajte galeriju: Izetbegović sa suprugom posjetio Isfahan

Radiosarajevo.ba
Pogledajte galeriju: Izetbegović sa suprugom posjetio Isfahan
/ Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom zvanične posjete IR Iran posjetio je Isfahan.

Bakira i Sebiju Izetbegović dočekao je generalni guverner pokrajine Isfahan Rasoul Zargarpour koji je bio domaćin obilaska istoimenog grada. Ovaj grad se nalazi u centralnom Iranu i administrativno je sjedište Isfahanske pokrajine.

Guverner Isfahana upoznao je predsjedavajućeg Izetbegovića o višestoljetnoj historiji te o brojnim znamenitostima i draguljima iranske arhitekture koje Isfahan čine glavnim kulturno-historijskim gradom Irana.

Poseban akcenat u razgovoru dat je objektima koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine, kako onima u BiH, tako i u Iranu, poput Trga Nakš-e Džahana koju je delegacija BiH obišla tokom boravka u Isfahanu.

Predsjedavajući Izetbegović i delegacija BiH obišli su i Paviljon 40 stubova, koji je ime dobio po 20 velikih stubova koji podupiru glavni ulaz, a reflektuju se u vodi bazena ispred glavnog ulaza stvarajući utisak da postoji 40 stubova.

Nakon toga posjetili su i jednu od najstarijih džamija u Iranu, džamiju Atigh Jame koja je na listi UNESCO-ve svjetske baštine. Delegacija BiH na čelu sa predsjedavajućim Izetbegovićem posjetila je i džamiju Šejh Lotfollaha, remek-djelo arhitekture, katedralu Vanak i Isfahanski bazar, jedan od najvećih na Bliskom istoku.

U zvaničnoj posjeti Isfahanu, u delegaciji Bosne i Hercegovine, pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića bili su i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u IR Iran Kemal Muftić, Marija Milić savjetnica člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića i dr. Sanja Bazina savjetnica hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije