Podsekretarka američkog State Departmenta boravi u BiH: Planirana posjeta Potočarima

2
Radiosarajevo.ba
Podsekretarka američkog State Departmenta boravi u BiH: Planirana posjeta Potočarima
Foto: X.com / Liz Allen i Michael Murphy

Zamjenica državnog sekretara za javnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Liz Allen, doputovala je 13. maja u Bosnu i Hercegovinu (BiH), u sklopu višednevne posjete zemljama Zapadnog Balkana.

Susrela se sa američkim ambasadorom u BiH, Michaelom Murphyem, a u sklopu posjete BiH u utorak, 14. maja je planiran odlazak u Memorijalni centar u Potočarima, gdje će odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i sastati se sa članovima porodica ubijenih u genocidu.

"Moja posjeta Bosni i Hercegovini naglašava nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH", napisala je podsekretarka Allen na društvenoj mreži X.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

U Bosni i Hercegovini je planiran i susret zamjenice državnog sekretara za javnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država sa studentima koji učestvuju u programu liderstva, engleskog jezika i američke demokratije, kako bi razgovarala o njihovim iskustvima i budućim projektima.

Do 20. maja, osim Bosne i Hercegovine, podsekretarka Allen posjetiće Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju, kako bi produbila partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana i unaprijedila zajedničke ciljeve regionalne saradnje i evropske integracije, navodi se u saopštenju State Departmenta.

Michael Murphy posjetio manastir u Žitomislićima: Zahvalan sam na toplom i pronicljivom razgovoru

Michael Murphy posjetio manastir u Žitomislićima: Zahvalan sam na toplom i pronicljivom razgovoru

"Podsekretarka Allen će naglasiti osnovne demokratske vrijednosti koje dijelimo sa narodom Zapadnog Balkana i važnost zajedničkog rada na zaštiti slobodnih i otvorenih društava od zlonamjernog uticaja", ističe se u saopštenju.

U Beogradu, u Srbiji, će se sastati sa ministrom vanjskih poslova Markom Đurićem i visokim vladinim zvaničnicima te razgovarati o mogućnostima proširenja odnosa dvije zemlje i ubrzanju puta Srbije ka članstvu u EU. Kako bi istakla značaj slobode medija u demokratskim društvima, Allen će učestvovati u panel diskusiji i uručiti godišnje nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo, navode iz State Departmenta.

U Prištini, na Kosovu, sastaće se sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali "o podršci SAD-a putu Kosova ka evroatlantskim integracijama i partnerstvu sa Kosovom u borbi protiv stranih dezinformacija i zlonamjernog uticaja".Tokom boravka na Kosovu, podsekretarka Allen će posjetiti američke pripadnike raspoređene u okviru mirovne misije NATO snaga (KFOR) u kampu Nothing Hill, "naglašavajući posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i bezbjednosti u regionu", piše Radio Slobodna Evropa.

Posljednja stanica na Zapadnom Balkanu za podsekretarku Allen biće Skoplje. Ona će se u glavnom gradu Sjeverne Makedonije sastati sa stručnjacima za strani maligni uticaj, kao i sa lokalnim partnerima sa kojima će razgovarati o potencijalnim projektima za razvoj ekonomije i turizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije