Podrška kolegama: Najoštrija osuda napada na portal Nezavisnih novina

0
Radiosarajevo.ba
Podrška kolegama: Najoštrija osuda napada na portal Nezavisnih novina
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, najoštrije osuđuje hakerski napad na portal Nezavisnih novina www.nezavisne.com.

"Kolege iz Nezavisnih novina, punopravnog člana Vijeća, obavijestili su nas da su DDoS napadi počeli u utorak popodne, te su zaustavljeni istog dana u večernjim satima, ali su nastavljeni jučer i danas i nema naznaka da će u dogledno vrijeme prestati", saopćili su iz Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini.

Vijeće podsjeća da onemogućavanje slobodnog rada medija predstavlja napad na slobodu medija i slobodu informisanja kao jedan od osnovnih temelja demokratskog društva. Hakerski napadi su opasnost za cyber sigurnost koja je od ključne važnosti za slobodne medije i slobodan protok informacija u online prostoru. 

Niko ne smije uskraćivati pravo građanima na pristup informacijama, a istovremeno, niko ne smije uskraćivati pravo na rad i slobodu izvještavanja novinara i medija u Bosni i Hercegovini.

"Ovo nije prvi put da su online mediji pod hakerskim napadom. U većini slučajeva riječ je o planskim napadima na određene medije, kojima je cilj obeshrabriti te medije u njihovom traganju za istinom, nanijeti im štetu i onemogućiti, barem privremeno, da obavljaju svoj posao. Ovakve blokade, osim uskraćivanja prava na slobodno izvještavanje, medijima nanose i veliku ekonomsku štetu", saopćili su.

Stoga Upravni odbor Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, čija je zadaća zaštita medija od političkih, ekonomskih i svih drugih oblika pritisaka koji ugrožavaju slobodu medija i informisanja, apelira na policiju, tužilaštva i druge nadležne institucije da hitno reagiraju i otkriju počinitelja hakerskog napada na portal nezavisne.com i njihovo najstrožije kažnjavanje, kako ovakva ponašanja ne bi postala praksa i poželjan model za „ušutkivanje“ medija.

Također, podsjećaju vlasti u Bosni i Hercegovini da je njihova odgovornost zaštititi slobodu medija.

Profesionalna je obaveza novinara da izvještavaju građane o svemu što je u javnom interesu i niko ne smije nikakvim, a pogotovo ne metodama grubog kršenja zakona sprečavati i ucjenjivati novinare da to čine, zaključuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije