Hakerski napadi na hladni lanac za čuvanje vakcina protiv koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Hakerski napadi na hladni lanac za čuvanje vakcina protiv koronavirusa
Foto: BBC / Ilustracija

Međunarodni lanac opskrbe vakcinom bio je na meti cyber-špijunaže, javlja IBM-u.

Kompanija kaže da je pratila kampanju usmjerenu na isporuku "hladnog lanca" koji se koristi za održavanje vakcina na pravoj temperaturi tokom transporta.

Identitet napadača nije poznat  - ali IBM je rekao da sofisticiranost njihovih metoda ukazuje na nacionalnu državu, piše BBC.

Poslali su upozorenje za vlade, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo.

IBM smatra da je kampanja započela u septembru 2020. godine.

Kaže se da su phishing e-mailovi poslani u šest zemalja, koje su ciljale na organizacije povezane sa Platformom za optimizaciju hladnog lanca opreme (CCEOP) iz Gavija, međunarodnog saveza vakcina.

Među Gavijevim partnerima su Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF, Svjetska banka i Bill & Melinda Gates Foundation.

Iz IBM-a su istaknuli da su obavijestili mete, ali i državne organe zadužene za provođenje zakona.

Američka Agencija za kibernetsku sigurnost i sigurnost infrastrukture (Cisa) izdala je upozorenje organizacijama povezanim sa skladištenjem i transportom vakcine da budu na oprezu zbog vrsta napada povezanih s IBM-ovim izvještajem.

U julu je Velika Britanija upozorila da su ruske obavještajne službe usmjerile istraživanje britanskih vakcina, uključujući Oxford.

Sjedinjene Države također su upozorile na kinesko hakiranje, dok je nedavno Microsoft rekao da je vidio sjevernokorejske i ruske hakere kako ciljaju istraživanje vakcina.

Zvaničnici su sugerirali da se dosadašnja aktivnost odnosila na prikupljanje obavještajnih podataka, a ne na ometanje bilo kakvog istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije