Podrška iz Hrvatske: Radnička fronta uz sarajevske antifašiste

Radiosarajevo.ba
Podrška iz Hrvatske: Radnička fronta uz sarajevske antifašiste
Foto: HRT / Krešimir Sučević Međeral

Radnička fronta podržala je sarajevske antifašiste koji će prosvjedovati zbog misa za poginule na Bleiburgu i u Križnim putovima, 19. marta u Sarajevu.

"Ne smijemo izgubiti iz vida da oni koji su stradali na Bleiburgu nisu bili nevine žrtve. To su u ogromnom broju što pripadnici, što podržavatelji NDH te oni koji su ostali uz tu državu do samog njenog kraja, izjavio je Krešimir Sučević Međeral, koji je javnosti u BiH poznat iz kviza Potjera.

Podsjetimo, misa za stradale u Bleiburgu koju je najavio Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić žestoko je podijelila javnost u BiH, navodi HRT.

“Političke stranke, nevladina udruženja, ali i pojedina veleposlanstva drže kako je riječ o sramnom činu i reviziji povijesti. Najavljuju prosvjede”, dodali sun a HRT-u.

Podsjetimo, Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) pozvao je građane da masovnim mimohodom u tišini, 16. maja u 12.00 sati na Trgu BiH, na mjestu gdje je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. objesila 55 antifašista, odaju poštu, kako je navedeno, "žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije