Podrška Federalne uprave civilne zaštite učesnicima "Marša mira 2023"

0
Fena
Podrška Federalne uprave civilne zaštite učesnicima "Marša mira 2023"
Foto: FUCZ / Marš mira 2023

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) raspoređeni u timove s opremom i vozilima i ove godine će pružati podršku učesnicima "Marša mira 2023", koji se organizuje u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija - Srebrenica" kako bi se odala počast bošnjačkim žrtvama genocida koje su ubijene u julu 1995. godine.

"Federalna uprava civilne zaštite je u skladu sa Zaključkom Vlade FBiH zadužena da, u saradnji s Organizacionim odborom i Pododborom za organizaciju "Marša mira 2023", učestvuje u pripremama ovog događaja i stavi na raspolaganje potrebno ljudstvo, opremu i materijalno - tehnička sredstva kao podršku učesnicima trodnevnog "Marša mira" koji će od Nezuka do Potočara prepješačiti trasu dugu 100 kilometara kojom su u ljeto 1995. godine prošli Srebreničani tražeći spas na slobodnoj teritoriji na području Tuzle", saopšteno je iz FUCZ.

Pripadnici FUCZ uspostavit će šatorske kampove na lokacijama sela Liplje u opštini Zvornik gdje se završava prvi dan pješačkog pohoda, zatim na lokacijama Ljeljen Do, Mravinjci - Konjević Polje i Potočari - Srebrenica.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

FUCZ obezbijedila je i dodatni dio šatora koje će Oružane snage BiH postaviti za potrebe učesnika marša, a ispred Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica postavit će i šator za ambulantu.

Cisterne s vodom bit će postavljene na punktovima duž cijele trase, a jedan dio mobilnih timova FUCZ na nekoliko lokacija pružat će dodatnu logističku podršku sa flaširanom vodom i hranom dok će drugi dio timova sa medicinarima i vozilima obezbijediti transport i pomoć povrijeđenim i iznemoglim učesnicima Marša.

Na posljednjoj dionici koja je duga 20-tak kilometara i završava u Potočarima, učesnici će proći i Kameničko brdo gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila a isto toliko ih je zarobljeno. Zbog zahtjevnog terena trase Kameničko brdo - Ravni Buljim, na ovoj lokaciji nalazit će se i spasilački timovi FUCZ i GSS-a FBiH.

Završne pripreme za 'Marš mira': Učesnici će i ove godine prolaziti 'putem smrti' iz 1995. godine

Završne pripreme za 'Marš mira': Učesnici će i ove godine prolaziti 'putem smrti' iz 1995. godine

"Ovogodišnji "Marš mira" za koji je prijavljeno više od 3.220 osoba, održava se devetnaesti put i jedna je od najznačajnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica kojom se odaje počast žrtvama genocida koje su ubijene u julu 1995. godine", navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije