Na sarajevskoj Vijećnici istaknut "Cvijet Srebrenice"

4
Radiosarajevo.ba
Na sarajevskoj Vijećnici istaknut "Cvijet Srebrenice"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Cvijet Srebrenice na Vijećnici

Na sarajevskoj vijećnici istaknut je "Cvijet Srebrenice" kao podsjetnik na najveći zločin protiv čovječnosti u modernoj historiji Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

"Cvijet Srebrenice" je simbol genocida u Srebrenici. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju 11. juli 1995. godine.

Jedna je to od aktivnosti kojima Gradska uprava Sarajeva obilježava godišnjicu genocida.

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Podsjetimo, više od 3.220 osoba prijavljeno je za ovogodišnji "Marš mira", trodnevno pješačenje u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a koji simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i okolini.

Kolona učesnika pješačkog pohoda, koji se organizuje u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, kreće 8. jula iz Nezuka prema Potočarima. Kretat će se redovnom trasom uz zadržavanja na stratištima i održavanje historijskih časova.

Ove godine učesnici će odati počast i rahmetli Ramizu Nukiću, čovjeku koji je na podrinjskim lokacijama pronašao brojne posmrtne ostatke žrtava genocida. U protekle dvije decenije pronašao je ostatke više od 300 žrtava, uglavnom na šumskim stazama te miniranim i nedostupnim područjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije