Bihać: Stotine građana kreiralo srebrenički cvijet u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

0
AA
Bihać: Stotine građana kreiralo srebrenički cvijet u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
AA / Stotine građana kreiralo srebrenički cvijet u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Performansom u kojem je stotine građana kreiralo srebrenički cvijet i broj 8372 počelo je u Unsko-sanskom kantonu sjećanje na stradale Srebreničane.

"Već devet godina želimo na ovaj način ispratiti maratonce, pješake, bicikliste, motoriste i sve one koji kreću put Srebrenice pokloniti se srebreničkim žrtvama. Ovdje je oko 600 Krajišnika i brojni građani iz drugih bh. gradova. S nama su i gosti iz Srebrenice i Bratunca koji su došli biti dio ovog performansa.

Brojni bh. građani koji ne mogu ići u Srebrenicu s nama su večeras jer žele odati počast žrtvama. S nama je i naša dijaspora, među njima, ima i stranaca koje su naši ljudi doveli da na ovaj način spoznaju patnju Srebrenice.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Naš je jedini motiv da se ne ponovi i da ovu tragediju otrgnemo od zaborava", kaže Elvir Muslić, organizator i predsjednik PD "Horizont" iz Bihaća.

U subotu, 8. jula, put Srebrenice kreću biciklisti potom motoristi, i zajedno u ponedjeljak, 10. jula navečer ulaze u Potočare.

Stotine građana kreiralo srebrenički cvijet u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
AA : Stotine građana kreiralo srebrenički cvijet u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

"Već više od sedam godina idem i ići ću dok god mogu. O Srebrenici se priča, čujemo da je tamo ubijeno 8372 ljudi. Ali kad hodamo Marš mira Nezuk-Potočari onda smo sa članovima porodica stradalih koji nam pričaju sjećanja na njihovo djetinjstvo, prve ljubavi i zadnji susret, tad sve to dobije sasvim drugu dimenziju. A tišina u Memorijalnom centru koja nas dočeka vrijedna je svake patnje tokom tri dana pješačenja", kaže Zlatko Kličić, učesnik "Marša mira" iz Bihaća.

U 19. Biciklističkom 12. Motorističkom maratonu Bihać-Srebrenica učestvuje oko 300 biciklista i 700 motorista iz BiH, Švicarske, Hrvatske, Italije, Holandije, Njemačke, Austrije, Slovenije, Švedske i Amerike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije