Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o nepokretnoj imovini RS

2
Radiosarajevo.ba
Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o nepokretnoj imovini RS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dževad Mahmutović podnio zahtjev koji je potpisalo 6 delegata

Dževad Mahmutović, koji je u ime šestorice delegata Doma naroda PSBiH podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o nepokretnoj imovini RS, pojasnio je šta se sve našlo u zahtjevu i šta očekuje od Ustavnog suda.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac bio je na mjestu događaja kada je Dževad Mahmutović podnio zahtjev.

"Radi se o prioritetnom pitanju, bojim se da je u posljednje vrijeme Ustavni sud BiH otišao u mirnu luku.. a oni koji napadaju državu ne miruju", poručio je Mahmutović.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Dževad Mahmutović podnio zahtjev koji je potpisalo 6 delegata - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dževad Mahmutović podnio zahtjev koji je potpisalo 6 delegata

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer je donio odluku kojom se obustavlja primjena Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, a koja je stupila na snagu odmah po objavi OHR-a.

Schmidt je donio i odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice je danas ispred Kluba delegata državnog Parlamenta, podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti upravo Zakona o nepokretnoj imovini.

To je zahtjev koji je potpisalo šest delegata u Domu naroda PSBiH – cijeli klub Bošnjaka i Zlatko Miletić. On sadrži argumentaciju koju smo i ranije koristili kada smo štitili državnu imovinu Bosne i Hercegovine. Osvrnuli smo se na kontinuitet BiH, pomenuli smo i dosadašnje odluke Ustavnog suda BiH po pitanju državne imovine. Ovo je šesti put da entitet RS pokušava da državnu imovinu jednostrano riješi, a Ustavni sud BiH je rekao da se to pitanje može jedino rješavati u Parlamentu BiH. Vidjet ćemo kako će ovaj zahtjev biti tretiran od Ustavnog suda BiH, ali mislim da se radi o dosta prioritetnom pitanju”, kazao je Mahmutović za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije