Podignuta optužnica: Utajili 37.000 KM, evo o kome se radi

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica: Utajili 37.000 KM, evo o kome se radi
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Milene Brkić (rođene 1963. godine u Šidu, Srbija, nastanjena u Pelagićevu, državljanka BiH i Srbije, osnivač i direktor Opšte zadruge „DOBRO POLJE“ sa p.o. Pelagićevo), Gavre Brkića (rođen 1961. godine u Pelagićevu, državljanin BiH, osoba ovlaštena za zastupanje Opšte zadruge „DOBRO POLJE“ sa p.o.) i Opšte zadruge „DOBRO POLJE“ sa p.o. Pelagićevo, upisano u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u Regionalnom centru Banja Luka. 

Optuženi se terete da su, u svojstvu direktora i ovlaštene osobe navedenog poduzeća, ostvarili u ime pravne osobe Dobro Polje, opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, oporezivi promet u iznosu od 219.705,00 KM koji su djelimično evidentirali u knjigovostvene evidencije pravne osobe, ali na koji nisu obračunali pripadajući iznos poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 37.349,96 KM, niti ga iskazali u PDV prijavama za mjesečne periode tijekom 2013. godine, podnesenim Upravi za indirektno oporezivanje BiH. 

Optuženi se terete da su na navedeni način pričinili štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od 37.349,96 KM, te u istom iznosu pribavili protivpravnu imovinsku korist. 

Pravna osoba „Dobro Polje“, opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, tereti se da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 37.349,96  KM,  koju su  u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvarili optuženi Milena i Gavro Brkić. 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 1. Kaznenog zakona BiH. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije