Podignuta optužnica za zločine na području Prijedora, poznat identitet optuženih

7
Fena
Podignuta optužnica za zločine na području Prijedora, poznat identitet optuženih
Foto: Arhiv / Logor Trnopolje

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Puhalić Slavka, rođenog 1955. godine u Prijedoru, državljanina BiH, Rudak Željka, zvanog „Deba“, rođenog 1972. godine u Prijedoru, državljanina BiH, Škrbić Dragana, rođenog 1967. godine u Prijedoru, državljanina BiH, Čavić Dragoja, rođenog 1960. godine u Prijedoru, državljanina BiH, Damjanović Rajka, rođenog 1972. godine u Prijedoru, državljanina BiH, i Šaponja Dragomira, rođenog 1965. godine u Prijedoru, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

U optužnici se navodi da su u prijedorskim logorima "Trnopolje", "Keraterm" i "Omarska" osnovanim na području Prijedora tokom 1992. godine od Kriznog štaba i drugih civilnih i vojnih vlasti, nezakonito zatvarani civili muškarci, žene, djeca i starije osobe bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, njih više od 30 hiljada.

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Prevrnuo se automobil na cesti, stvorene gužve

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Prevrnuo se automobil na cesti, stvorene gužve

Tužilaštvo BiH nastavilo sa trendom optuživanja nedostupnih osoba

Tužilaštvo BiH nastavilo sa trendom optuživanja nedostupnih osoba

Žrtve su sa ciljem progona sa područja Prijedora, podvrgavane prisilnom i protivzakonitom zatvaranju u logorima, mučenju, silovanju i seksualnom i drugom zlostavljanju, ubistvima, prisilnom odvođenju i nestanku, a optuženi su svojim ulogama pomogali i doprinijeli počinjenju navedenih zločina kao i direktno vršili pojedina nečovječna djela prema zatvorenim civilima.

Između ostalog, optuženi se terete za silovanje najmanje 10 žena i djevojaka, među kojima su bile i maloljetne osobe, od kojih je jedna od posljedica zlostavljanja preminula, a kod dvije žrtve silovanje je prouzrokovalo prisilnu trudnoću i porod.

Od posljedica zlostavljanja je najmanje 21 zatvorenik preminuo, a pet zatvorenika prisilno je odvedeno u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 180 svjedoka, od kojih 21 svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 900 dokaznih materija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije