Na današnji dan, prije 30 godina formiran je zloglasni logor Trnopolje

4
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan, prije 30 godina formiran je zloglasni logor Trnopolje
Foto: Arhiv / Logor Trnopolje

Danas se navršava punih 30 godina od formiranja jednog od najpoznatijih, najzloglasnijih i najmasovnijih logora u prijedorskoj regiji, logora Trnopolje, čije je formiranje bilo uvod u strašne zločine koji su potom počinjeni nad građanima s tog područja nesrpske nacionalnosti, prvenstveno u logorima Keraterm i Omarska te na Korićanskim stijenama, ali i protjerivanje cjelokupnog nesrpskog stanovništva prijedorske regije.

Danas od 10:00 sati, na lokalitetu logora „Trnopolje“ kod Prijedora, članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka, prikladnim programom i posjetom lokaciji logora će obilježiti 30. godišnjicu stradanja logoraša Trnopolja.

Logor „Trnopolje“ je formiran 26. maja 1992. godine od strane tadašnjeg Kriznog štaba opštine Prijedor, i kroz njega je prošlo više od 22000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Svjetska javnost je o ovom logoru
saznala 05. augusta 1992. godine kada je ITN-televizija prikazala snimke logoraša, a najpoznatija slika je slika našeg Fikreta Alića „logoraša iza bodljikave žice.“

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Logoraši, muškaraci, žena i djeca, od kojih su neki i rođeni u samom logoru tokom zatočenja, su kontinuirano fizički, psihički i seksualno zlostavljani, a stotine su život okončali strijeljanjima od strane interventnog voda policije Prijedora i sličnih.

Nažalost, podrška i nepriznavanje ovakvih nedjela i danas su prisutni u nešto dugačijem obliku, a ponovo su pokazani skorašnjim negativnim drugostepenim rješenjem upravnih organa grada Prijedora, koji su, baš tom Fikretu Aliću, odbili zahtjev za priznavanjem statusa žrtve ratne torture, i pored brojnih očiglednih dokaza i činjenica, nego se i dalje, istrajava u daljnjem trovanju vlastitog i svih drugih naroda, kako u BiH, tako i u okruženju. Međutim mi ćemo istrajati, i istina će na kraju bez sumnje pobjediti laž!

"Direktna potvrda tome su i jučerašnje izjave časnog ruskog diplomate u Ujedinjenim nacijama, koji je rekao i potvrdio čistu istinu, govoreći da se nikad nije više stidio svoje zemlje nego sada kad ona vrši očiglednu nepravdu ukrajinskom narodu. Tako će sigurno, i na ovim našim širim područjima, bez ikakve sumnje, doći dan i doći čestiti, snažni i časni ljudi, naše komšije, koji će u odsudnom momentu reći šta se zaista dešavalo u Bosni i Hercegovini i šta je bilo istinski namjenjeno svim iskrenim ljudima, koji su samo nosili „pogrešno ime“.

Savezu logoraša u BiH, je apsolutno jasna njegova misija, da bez svjetskog širenja, upoznavanja i priznavanja istine, a pogotovo od strane odgovornih za učinjene zločine, nema i ne može biti istinskog pomirenja i stabilnog života igdje u svijetu, pa tako niti u Bosni i Hercegovini. Istina nema, niti je ikada imala dugoročnu alternativu, samo su to bile zablude i laži, koje su „kratkog daha“, navodi se u saopćenju ovog Saveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije