Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sud BiH

Tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine podigla je optužnicu protiv Rade Grujića Rašo, rođenog 1967. godine u Snagovu, Zvornik, državljanina BiH i Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika čete Snagovo TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, za vrijeme dok se u nezakonitom zatočenju nalazilo više stotina civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojoj su bili zatočeni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život i zdravlje oštećene osobe, počinio silovanje žrtve - žene bošnjačke nacionalnosti.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo "zločin protiv čovječnosti".

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka, među kojima i stručnog vještaka, kao i prilaganjem 60 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije