Kako danas izgleda život u Buči: Priča iz mjesta prvog potvrđenog masovnog ratnog zločina u Rusiji

0
Radiosarajevo.ba
Kako danas izgleda život u Buči: Priča iz mjesta prvog potvrđenog masovnog ratnog zločina u Rusiji
Foto: Anadolija / Uznemirujući prizori iz Buče i Hostomela

Iako se pretpostavlja da postoje drugi ratni zločini u Ukrajini, jedini koji je do sada potvrđen je masakr u Buči, malom mjestu nadomak Kijeva. 

U ovom gradu od 37 hiljada stanovnika, ruske trupe su počinile ratni zločin. Procjene govore da je u Buči ubijeno 73 do 178 ljudi, prema informacijama Ujedinjenih Naroda, dok ukrajinske vlasti procjenjuju da je više od 400 ljudi ubijeno tokom ruske okupacije grada. 

Skoro godinu dana nakon ovog masakra, život u Buči se nastavlja, ili se barem tako čini. U ovom gradu se masovno radi na renovaciji objekata uništenih u sukobima između ruskih agresorskih snaga i ukrajinskih branioca. 

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Strane donacije su pomogle da se konkretne stvari obnove, ali psiha građana Buče je ostala duboko obilježena stvarima koje su se dešavale u ovom gradiću. 

Prema riječima Andrija Halavina, pravoslavnog svećenika, mnogi će doći u Buču i neće primjetiti stvarnu štetu koja je urađena gradu. Još je dodao kako je šteta možda sanirana u smislu obnove objekata, ali stanovnici Buče se nikada neće oporaviti od događaja u ovom mjestu

Ivan Fedorov, 90-godišnji stanovnik Buče, nije izlazio iz svoje kuće danima. Kako sam kaže, bilo ga je strah zbog tijela koje se nalazilo ispred njegovog dvorišta.

Ivan Fedorov
Foto: CNN: Ivan Fedorov

Iako je sada strah prošao, zbog toga što su ruske snage odbijene daleko od Buče, Fedorov još uvijek ne može da izbriše tu sliku iz memorije

Konstantin Momotov je 70-godišnjak čija kuća je bila u središtu borbi za ovaj grad. Kuća u kojoj je on živio 40 godina je uništena u borbama. Među ruševinama vlastite kuće, našao je i više dijelova tijela žrtava napada na grad

Momotov je rekao kako volonteri i novac odu i dođu, te da je spreman čekati da se sve izgradi opet. Ipak, dodao je kako je njegovo vrijeme građenja prošlo, te da su renovacije odgovornost njegovih unuka. 

31-godišnja Nastija Mikolajec je tek kupila stan sa svojim mužem i petogodišnjim djetetom u Buči, pet mjeseci prije početka sukoba. Kada je njena mama nazvala i rekla mladoj porodici da se brzo skloni, nisu stigli povesti ni svoju mačku - prioritet je bio njihov sin

Nastija Mikolajec
Foto: CNN: Nastija Mikolajec

Kada su se uspjeli vratiti, mačka je bila živa. Jela je iz smeća, a vodu je dobijala od paketa zamrznutog voća koji se topio. 

Sada, mačka je živa i zdrava, a Nastija radi s UNICEF-om, radeći s lokalnom djecom. Na taj potez se odlučila kada je shvatila koliko je djece iz Buče traumatizirano svime što se desilo u ovom gradu

Podsjetimo da je Buča bila pod kontrolom ruskog okupatora malo manje od mjesec dana. Prvog aprila prethodne godine, ukrajinska vojska ih je potisnula i osvojila grad. 

Ono što su našli u gradu je zaprepastilo svijet. Mrtva tijela civila su ležala po ulicama, a i u masovnim grobnicama.

Ovo je prvi potvrđeni ratni zločin ruskih agresora u Ukrajini, mada se nagađa kako je u dijelovima države koji su još pod okupacijom ruskih snaga još slučajeva kao što je Buča, čak i gorih, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije