Optužnica za ratni zločin na području Goražda: U napadu ubijeni i žene i djeca

0
Radiosarajevo.ba
Optužnica za ratni zločin na području Goražda: U napadu ubijeni i žene i djeca
Foto: RTV BPK / Goražde

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Braneta Petkovića (1953. godište) rođenog u Goraždu, državljanina Srbije.

"Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, od početka maja do kraja jula 1992. godine, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (OpŠTO) Srpske opštine Goražde, kao nadređena osoba komandiru RJŠTO Srpske opštine Goražde, kao i komandirima i pripadnicima četa OpŠTO Srpske opštine Goražde, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba i pripremajući se da izvrše krivična djela u okviru oružanog napada na civilno bošnjačko stanovništvo, propustio da poduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnog djela i kazni počinioce", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, u okviru oružanog pješadijskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo naselja Lozje-Kokino selo, 22. maja 1992. godine, među kojim je bio veći broj žena i djece, ubijeno je najmanje 16 osoba bošnjačke nacionalnosti, i u toku istog napada zarobljeno sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni.

Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni 17. marta 1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta, općina Goražde.

"Optuženi Brane Petković se tereti da je propustio da poduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnih djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to: napadom na civilno stanovništvo i naselja, a ti napadi su uzrok smrti, teške fizičke povrede ili teško narušavanje zdravlja, napad bez izbora cilja kojim se ozljeđuje civilno stanovništvo, ubijanja, namjerno nanošenje žrtvama snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje (mučenje) i nečovječno postupanje", navedeno je u saopćenju.

Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 146 svjedoka i dva stručna vještaka, te prilaganjem 275 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije