Radiću i Cvitanoviću se sudilo za napad na Bošnjake u Liska parku, Cviki ubio punca

3
Radiosarajevo.ba
Radiću i Cvitanoviću se sudilo za napad na Bošnjake u Liska parku, Cviki ubio punca
Screenshot / Krvavi Bajram...

Večerašnji krvavi obračun u Mostaru vjerovatno je rezultat razmirica osoba koje su se međusobno već decenijama poznavale.

Naime, ubijeni osuđeni ratni zločinac, bivši zapovjednik Policijske uprave Mostar i oficir HVO-a, Marko Maka Radić, bio je, praktično, zapovjednik osumnjičenom za ubistvo, Josipu Cvitanoviću Cvikiju, inače iz Višića kod Čapljine.

Piše: Faruk Vele

I jedna i druga osoba godinama su dovođene u vezu s mutnim policijsko-vojnim i političkim, u osnovi "prljavim" poslovima. Je li "puklo" na starim neugodnim istinama?

Zločin u Liska parku

Njima dvojici zajedno se sudilo od proljeća 2006. godine za incident koji je u Mostaru poznat kao "Krvavi Bajram" ili zločin u Liska parku. Taj slučaj nikada nije dobio sudski epilog.

Radić, Cvitanović i ostali teretili su se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Mostar da su odgovorni za oružani incident koji se dogodio na Bajram 10. februara 1997. godine oko 14 sati kod mezarja i groblja u mostarskom Liska parku.

Radić je bio optužen kao bivši zapovjednik Policijske uprave Mostar, dok su ostali bili pripadnici Policijske uprave Mostar, odnosno Specijalne policije MUP-a HRHB, iste one koju je u augustu ove godine odlikovao hrvatski predsjednik Zoran Milanović!!!

Riječ je, inače, o dobro poznatim "žestokim momcima" iz ratnog i poratnog perioda. Osim Radića i Cvitanovića, tu su bili i Ivan Hrkać Čikota, kojemu se kasnije, također, sudilo za ratne zločine, Božo Perić, Željko Planinić, Zlatko Pavlović.

U spomenutom incidentu prije 23 godine ubijen je Refik Sulejmanović, 11 osoba je teško ranjeno, a 12 lakše. Među ranjenima je bio i bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

Prema navodima optužnice koju je zastupao kantonalni tužilac, a kasniji sudija Suda BiH, rahmetli Sead Ðikić, oni su se teretili da su u to vrijeme 1997. godine, a prema isplaniranoj akciji, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od više stotina Bošnjaka koji su se kretali ulicom Kneza Mihajla Humskog, u blizini Liska parka, prema zapadnom dijelu grada.

Cviki "krunski svjedok"

U to vrijeme se tvrdilo, a Tužilaštvo HNK raspolaže izjavom "krunskog svjedoka" koji je trebao potvrditi ko je i na koji način naredio da se puca u bošnjačke civile.

Autor ovih redaka, koji je u to vrijeme izvještavao iz Mostara, imao je neslužbena saznanja da je "krunski svjedok" trebao biti upravo Cvitanović, koji se u vrijeme početka suđenja nalazio na izdržavanju dugogodišnje kazne jer je u junu 2004. godine ubio punca, te htio ubiti punicu i njezinu sestru!

Naime, u novembru 2004. godine Kantonalni sud Mostar osudio je Cvitanovića samo na osam godina zatvora zbog ubistva Davora Knezovića, oca njegove supruge, kojega je 18. juna iste godine usmrtio ispalivši u njega šest hitaca iz pištolja.

U punčevu stanu se tada nalazila i njegova supruga Blagica i njezina sestra. Nakon što je ubio Knezovića, Cvitanovic se okrenuo prema njima i repetirao pištolj želeći i njih ubiti. Pištolj se na sreću bio ispraznio pa su Blagica i njezina sestra ostale neozlijeđene!

Suđenje za Liska park je počelo u aprilu 2006. godine, ali je Cvitanović, koji je doveden u sudnicu iz zeničkog zatvora, iznenada "pao u nesvijest", pa je cijeli postupak beskrajno dugo odgađan. Da li je to glumatanje bilo predstava, vraćanje duga zbog smiješno male kazne ili određenih obećanja, možda nekada i bude poznato.

Šta se desilo?

Uglavnom, proces se traljavo vukao. Nastavljen je pred Kantonalnim sudom u Mostaru 15. decembra 2011. godine. Novi pretres je zakazan za 12. januar 2012. godine, ali se Cviki ponovo onesvijestio. Odugovlačenje je nastavljeno tokom 2012. godine, nastavak je zatim zakazan za april 2013, ali je u međuvremenu došlo do promjene tužioca.

Od Seada Đikića, koji je imenovan za državnog tužioca, pa sudiju, predmet je preuzela Mirjana Đerić. I tu je bio kraj procesu. Posljednja informacija bila je ona iz medija, 2018. godine, da se suđenje odgađa je promijenjen predsjednik Vijeća!?

Razvlačenje procesa u posljednjih 14-15 godina kumovali su, bez sumnje, pravosuđe, a dalje vjerovatno i politika.

Je li se Cviki u međuvremenu sjetio da je bio "krunski svjedok", je li ucjenjivao Radića ili je cijeli slučaj posljedica nekih sasvim drugih razmirica, trebala bi pokazati istraga poslije ubistva. No, to se, poznavajući hercegovački zavjet šutnje u slučajevima sa policijsko-političkom pozadinom – vjerovatno nikada neće desiti! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije