Četnički komandant optužen za ratne zločine u okolini Sarajeva: Ovo su detalji

4
Radiosarajevo.ba
Četnički komandant optužen za ratne zločine u okolini Sarajeva: Ovo su detalji
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratne zločine na podurčju Hadžića i Ilidže.

"Optuženi Gavrilović Branislav (1964.) tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti tijekom 1992. i 1993. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

- Branislava Gavrilovića zv.”Brne”, rođenog 1964. godine u Sarajevu, nastanjen u Beogradu, državljanin R Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta vojne formacije "Brnetovi četnici", u sastavu 1. igmanske brigade VRS-Blažuj, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Optuženi se tereti da je, početkom mjeseca decembra 1992. godine, prilikom napada na mjesto Otes, općina Ilidža, u kojem su sudjelovali i pripadnici formacije “Brnetovi četnici”, naredio da se civilno stanovništvo koje se sklonilo u jednoj garaži preda, a teško ranjenog Merzić Harisa, koji je kao student medicine radio kao ljekar u ambulanti u Otesu, kojeg su iznijeli iz garaže, u prisustvu optuženog, ranjenog i nepokretnog, pucanjem iz vatrenog oružja, na mjestu događaja usmrtio optuženom podređeni pripadnik navedene jedinice.

Nadalje, optuženi se tereti da je, na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije RBiH, među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti, osobno i izravno, sudjelovao u zlostavljanju zarobljenika, osobno pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice, po njegovom naređenju, ubili dvojicu zarobljenika, te jednog zarobljenika nakon zlostavljanja odveli u zatočenje u zatočenički objekat u mjestu Kula.

Optuženi se tereti da je naredio i podstrekavao počinjenje ubojstva prema civilnim osobama, te kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima učinio namjerno nanošenje snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnji, počinio i naredio počinjenje ubojstva, čime je počinio kazneno djelo - Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. točka c) i kazneno djelo-Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. točka a) Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije