Optužnica u predmetu "Respiratori" vraćena Tužilaštvu BiH na uređivanje

1
Radiosarajevo.ba
Optužnica u predmetu "Respiratori" vraćena Tužilaštvu BiH na uređivanje
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Sutkinja za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine danas je, nakon konsultacije, optužnicu u predmetu "Respiratori" vratila na uređenje Tužilaštvu BiH, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz ove pravosudne institucije.

Detalji zbog kojih je optužnica vraćena na uređivanje nisu objavljeni, kazali su nam iz Suda.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, federalne ministrice finansija Jelke Miličević, ali i vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Dakako, riječ je o akterima tzv. afere Respiratori, koji su osumnjičeni da su se udružili radi činjenja kaznenih djela, zloupotrijebili položaje i ovlasti, primali nagrade i prali novac, krivotvorili ili uništili poslovne knjige, službene isprave i sl.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Više o detaljima iz optužnice čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije