Podignuta optužnica protiv Minke Brajlović - utajila skoro 300.000 maraka

4
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Minke Brajlović - utajila skoro 300.000 maraka
Foto: Facebook / Minka Brajlović

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Minke Brajlović, rođene 1957. godine u Foči, nastanjene u Sarajevu, državljanke BiH i pravne osobe “Brajlović” d.o.o. Sarajevo, u stečaju.

Optužena Brajlović tereti se da je, tokom mjeseca oktobra i novembra 2017. godine, u svojstvu osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe-poduzeća “Brajlović” d.o.o. Sarajevo, u namjeri da navedeno poduzeće izbjegne obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), propisanog sukladno poreznim zakonima Bosne i Hercegovine, postupila protivno odredbama Zakona o PDV-u, na način da je pružila lažne podatke o oporezivim iznosima prometa za mjesece listopad i studeni 2017. godine.

Na navedeni način optužena je pribavila korist navedenoj pravnoj osobi - poduzeću te nanijela štetu budžetu BiH, u ukupnom iznosu od 250.474 KM.

Nadalje, optužena pravna osoba “Brajlović” d.o.o. Sarajevu, u stečaju, tereti se da je od oktobra 2017. godine, do mjeseca septembra 2018. godine, nezakonito raspolagala iznosom od 250.474, 00 KM, koje je poreznom utajom ostvaila prvooptužena, kao i iznosom od 46.680,00 KM, za poreznu prijavu od 2018. godine, u ukupnom iznosu od 297.154 KM, što je iznos nezakonite imovinske koristi koja je pribavljena poduzeću, a za koju je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine.

Optužena Brajlović Minka tereti se da je počinila  produženo kazneno djelo - porezna utaja ili prijevara iz članka 210. stavak 4. KZ BiH, a optužena pravna osoba „BRAJLOVIĆ“ d.o.o. Sarajevo u stečaju, produženo kazneno djelo - porezna utaja ili prijevara iz članka 210. stavak 4. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije