Izrael / Manekenka Bar Refaeli osuđena zbog utaje poreza

13. 09. 2020. u 18:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Izraelsko pravosuđe osudilo je u nedjelju slavnu manekenku Bar Refaeli na devet mjeseci društveno korisnog rada i izreklo joj novčanu kaznu u iznosu većem od 600.000 eura zbog utaje poreza.

Izraelski top-model s tri miliona pratitelja na Instagramu, osuđena je 20. jula zbog davanja lažnih izjava o razdobljima boravaka u inozemstvu kako bi izbjegla izraelske poreze.

Ona se izjasnila krivom u sklopu sporazuma o kazni koji predviđa devet mjeseci društveno korisnog rada i isplatu globe od 2,5 miliona šekela ili 610.000 eura, kao i naknadu za zaostali porez.

Sporazum je u nedjelju potvrdio sud Tel Aviva, piše AFP.

Izraelski državljani koji borave u inozemstvu nisu obavezni prijaviti svoje prihode izvan zemlje. Ali izraelske vlasti optužuju manekenku i njenu majku za prijavu fiktivnih boravaka u inozemstvu kako bi iskoristile rupu u izraelskom zakonu i platile manje poreza, prenosi Hina.

Manekenkina majka, Tzipi Refaeli, koja se također izjasnila krivom i pregovarala o kazni, osuđena je na 16 mjeseci društveno korisnog rada i globu od 2,5 miliona šekela, uz plaćanje zaostalog poreza.

Bar Refaeli će započeti radom za opće dobro 21. septembra.

Ovom presudom završen je višegodišnji sudski proces.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA